Brněnská hvězdárna už má kabát. Své brány otevře na podzim

Brno - Brněnská hvězdárna, která je téměř na konci své rekonstrukce, se může chlubit novou tváří. Hrubá stavba za osmdesát milionů korun je hotová a stavební firma dokončuje interiérové práce. I když bude její nová podoba hotová už v polovině roku, první návštěvníci si na první astronomické představení budou muset počkat až do listopadu. Přesně tolik času bude trvat vybavení prostor novou audiovizuální technikou. Malé nevyhovující prostory doplnily nové přednáškové sály. Hvězdárna tak bude moci připravit program až pro šest set návštěvníků.

Budova hvězdárny měla být připravena k předání koncem dubna. Kvůli stavebním komplikacím se ale všechny práce protáhnou o dva měsíce. „V hloubce pěti metrů jsme budovali například podzemní podlaží. Když jsme začali s výkopem, narazili jsme na skálu, což byl doslova a do písmene tvrdý oříšek,“ vysvětlil stavbyvedoucí Roman Havlín.

Právě v podzemním podlaží vzniká nová přednášková místnost, která bude i v patře. Celková kapacita budovy se tak zvětší téměř o dvojnásobek. V jednu chvíli tak hvězdárna může připravit program až pro šest set lidí. Největším lákadlem ale bude nové audiovizuální vybavení.

Jiří Dušek o nové podobě hvězdárny (zdroj: ČT24)

„To, co na první pohled nebude vidět, jsou nové astronomické pozorovatelny s novými dalekohledy. Návštěvníci pak asi nejvíce ocení velký sál, kde budou různé interaktivní expozice. My budeme začínat programem Příběh sluneční soustavy,“ zve už nyní na listopadovou první projekci ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Společně s novým kabátem získá hvězdárna i nový název - takzvané Přírodovědné exploratorium. Nebude se specializovat pouze na astronomii, ale nabídne i populárně naučné pořady z jiných přírodovědných oborů nebo třeba i z historie.

Vydáno pod