Třetí den požáru v Chropyni pomohla těžká technika. Lidé se mohou vrátit domů

Chropyně - Na místo požáru továrny na plast dorazila dnes před polednem těžká technika z Hlučína, aby pomohla hasičům s odstraněním trosek zřícených staveb. Pod nimi byly zbytky ložisek požáru, které mohou dohořívat i několik dní. Ještě dopoledne platil do oblasti zasažené jedovatým dýmem přísný zákaz vstupu, před pátou hodinou odpoledne však byla evakuace téměř čtyř set lidí ukončena. Koncentrace zplodin v ovzduší už není nebezpečná a tak se mohli začít vracet domů.

„Každý, kdo se prokáže, že v části evakuované části Chropyně bydlí, bude vpuštěn,“ potvrdila mluvčí policie zlínského kraje Dana Bartíková. Výjimečně už předtím byli do svých domů vpuštěni za doprovodovu policistů dva lidé, kteří šli pro léky svým blízkým.

K ukončení evakuace dnes pomohlo hasičům šest strojů těžké techniky s rypadly z Hlučína. „Specialisté s těžkým kolovým nakladačem se pokusí prorazit k jádru požáru, který se pak pokusí hasiči uhasit. Oheň zabírá asi jednu třetinu původního rozsahu, s pomocí těžké techniky, která by měla strhnout obvodové zdi, by se k němu mohli lépe dostat,“ vysvětlil dopolední postup mluvčí hasičů zlínského kraje Ivo Mitáček.

Kolem jedenácté hodiny se hasičům podařilo instalovat několik stacionárních hasicích stanovišť, která nadále chrlily vodu do prostoru hašení. „Slouží k vyšší ochraně zasahujících hasičů a jsou umístěna v prostoru, kde je zakázán vstup,“ dodal Mitáček.

Hasiči obepnuli těžkými řetězy torzo jedné z poškozených budov a silná Tatra 815 strhla jednu z velkých zdí. Pokračovalo strhávání nižších zdí pomocí rypadla a postupné odstraňování sutě pomocí těžkého kolového nakladače. Dál do místa zásahu dopravovali vodu, která srážela plameny podporované větrem, ale také fungovala na srážení uvolňovaného prachu z bouracích prací. Voda posloužila také na ochlazování železných konstrukcí, které byly nahřáté z požáru.

Kolem 14 hodiny se hasičům podařilo těžkou technikou prorazit část sutin, které odkryly ohniska požáru. Vodou s pěnou se jim je postupně daří uhasit. Měření koncentrací nebezpečných látek znovu potvrdila, že během této fáze zásahu jsou uvolňovány nebezpečné látky do ovzduší. Na místě pracovalo na šest desítek hasičů z asi patnácti jednotek.

Velitel zásahu po osmnácté hodině potvrdil, že frontální útok pěnou byl úspěšný. Hasiči celý problematický prostor zavalili pěnou, čímž dostali plně pod kontrolu poslední velké ohnisko požáru. Do prostoru se znovu vrátila těžká technika záchranářů z Hlučína, která zvětšuje prostor pro noční zásah. Těžké stroje budou pracovat až do večera.

!Zvětšením prostoru zásahu u posledního velkého ohniska můžeme přistavit naše cisterny do těsné blízkosti a přiblížit také naši výškovou techniku. Hasební práce budou pokračovat ve stejné intenzitě také v noci, čímž chceme ulehčit občanům po zrušené evakuaci," dodal Mitáček.

Hasiče bojují s požárem již třetí den a podle předběžných informací budou místo dohašovat ještě několik dalších dní. Na jeho odstranění se vystřídalo po dvanáctihodinových směnách více jak 56 jednotek ze čtyř krajů. V následujících dnech bude úkolem vyšetřovatelů zjistit příčiny ničivého požáru.

Následky si však neponese jen majitel továrny, ale i lidé, kteří v ní pracovali a také místní příroda. „Protože včelařím, tak mám obavy o ty včelstva. Byl jsem to zkontrolovat. Včely jsou velice podrážděné, protože na to reagují, mají deset tisíc krát lepší čich jako my. Na jedy jsou háklivé. Jestli pomřou, budu chtít po majiteli hořícího areálu, ať mi to zaplatí,“ podotkl místní Milan Hořínek.

Vydáno pod