Stáje v Hulíně zapálila nezletilá dívka. Sama se udala na policii

Kroměříž - Za rozsáhlým požárem statku v Hulíně, při němž zemřeli čtyři koně a shořelo seno za dva miliony korun, stojí mladistvá dívka. Ta se k činu přiznala svojí kamarádce a nejspíše špatné svědomí ji nakonec dohnalo až na policejní stanici. Tam se k činu sama přiznala. Proč však stáje zapálila, nevysvětlila. Podle dosavadních výsledků vyšetřování oheň způsobila odhozená cigareta, dívka si možná pomohla i použitím benzínu.

Dívka se na policii přišla přiznat minulý týden. Státní zástupce ve čtvrtek navrhl, aby mladistvou, jejíž věk policisté přesně neuvedli, vzali do vazby. V minulosti totiž už dívka byla trestně stíhána poté, co posprejovala budovu a poničila policejní auta. Pokud se prokáže žhářství, hrozí jí trest odnětí svobody na 18 měsíců až čtyři roky. Tedy poloviční délka trestu, než jaká hrozí plnoletému žháři. Dívka se nyní dostane do rukou psychologů, budou posuzovat, zda nemá pyromanské sklony.

Majitelé statku se ze ztráty čtyř koní a majetku stále nevzpamatovali

K požáru došlo druhého dubna o půl čtvrté ráno. Ze stáje se majiteli podařilo zachránit pouze tři koně a část vybavení, jeden z koní však utrpěl vážné popáleniny a čtyři uhořeli. Celková škoda byla zatím vyčíslena na dva miliony korun.

Majitelé statku tragédii nesli velmi těžce, koně pro ně byli členy rodiny. Kvůli svému špatnému psychickému stavu nebyli schopní několik dní ani vypovídat. „Stále jsou z toho v šoku. Ztrátou dvou klisen a dvou hřebců pro ně letos skončila jezdecká sezóna,“ řekl otec majitele hulínského statku.

Okamžitě se zvedla vlna solidarity u okolních majitelů koní. „Přišli o všechno, vlečka krmiva a slámy jim tu ztrátu nenahradí, ale i ti zbylí koně musí mít něčím nastlané a musí dostat nažrat. Myslím si, že je z naší strany solidární jim pomoci, když můžeme,“ uvedl Antonín Černocký ze Zemského hřebčína v Tlumačově. „Slyšel jsem, že jim pomoc byla nabídnuta z více stran,“ dodal.