Václav Klaus převzal na VUT čestný doktorát

Brno - Prezident Václav Klaus dnes v Brně převzal čestný doktorát Vysokého učení technického (VUT). Rektor Karel Rais Klause vyzdvihl jako ekonoma, pedagoga, člověka s vizionářskými názory, který nezapadá do šedi české společnosti a je zdravě tvrdohlavý. Klaus v reakci řekl, že doma není nikdo prorokem, a získat ocenění doma je těžší než třeba v Guatemale a Peru. Po slavnostním převzetí čestného doktorátu se prezident setká s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) a primátorem Brna Romanem Onderkou (ČSSD). Navštíví také stavební veletrh a po čtvrté hodině proběhne jeho autogramiáda v brněnském knihkupectví Barvič a Novotný.

Klaus ve své řeči mluvil o ekonomice i politice. Zkritizoval český poměrný volební systém, který podle něj vede k opakovanému vzniku nefunkčních a nesourodých vládních koalic. „To vytváří patové volební výsledky a přispívá k tomu, že politika ztrácí svůj ideový fundament,“ uvedl.

Klaus zopakoval i svou dřívější kritiku Ústavního soudu, který označil za druhý ze špatně nastavených parametrů. Podle něj je jeho postavení vymezeno příliš volně, což systém „odchyluje od systému parlamentní demokracie“. V hledišti této kritice naslouchal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Václav Klaus

Prezident je držitelem 45 čestných doktorátů vysokých škol a univerzit na celém světě. Ocenily ho například pražská Vysoká škola ekonomická, University of Dallas a Moskevská státní univerzita.

U politiky podle Klause vymizel pravolevý konflikt, zájmy politických soupeřů nejsou příliš odlišné, ale o to víc se politici soustřední na osobní napadání konkurentů. „Média o politice nereportují, ale politiku suplují či přímo vytvářejí,“ řekl Klaus. Za další faktor označil „nemalou sílu nejrůznějších občanských sdružení“, jimž prý jde o navýsost parciální zájmy, byť leckdy snad i rozumné a potřebné, které si ale navzájem konkurují. Podle prezidenta neexistuje mechanismus, který by z toho vytvořil smysluplný celek.

Rais řekl, že Klaus zůstává se svými názory mnohdy osamocen, a až čas mu dává zapravdu. Ne vždy se také podle rektora dočkal satisfakce a veřejného uznání. Jako příklad uvedl Klausův skeptický názor na přijetí eura v ČR.

„Ještě nedávno byl osočován ze ztrátového lpění na momentální suverenitě ČR,“ řekl Rais s tím, že dnes málokdo řekne, že Klaus měl pravdu, když odmítal „ukvapený přechod na euro“.

Klaus podle rektora hájí české národní zájmy a také připomíná Čechům historii českého národa. Může prý být vzorem pro studenty a doktorandy VUT v tom, že se mají držet svých názorů, když jsou přesvědčeni o jejich správnosti, a prosazovat své vize navzdory okolí. Když k tomu přidají píli a pracovitost, která je pro Klause typická, může být podle Raise mezi dnešními 24.000 studenty a posluchači VUT příští prezident ČR.

Brněnská technika uděluje čestné doktoráty jednou za několik let, naposledy tak učinila předloni, když slavila 110 let od svého založení. Poctu tehdy obdržel ekonom a Klausův protikandidát z poslední prezidentské volby Jan Švejnar, Petr Lukáš z Ústavu fyziky materiálu Akademie věd ČR a Jaroslav Doležal, výzkumník a manažer společnosti Honeywell.

  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239221.jpg
  • Prezident Václav Klaus převzal čestný doktorát na VUT v Brně autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2463/246300.jpg
Vydáno pod