Chropyňští jsou po požáru naštvaní. Čekají, kdo jim zaplatí škodu

Chropyně - Obyvatelé ulic, které nejvíce zasáhl čtyřdenní požár v areálu bývalého Technoplastu, čekají na pomoc. A bojí se, že jim nikdo škody způsobené spadem popílku a zápachem z hořících plastů nenahradí. Přestože jim už na včerejším veřejném jednání v místním kulturním středisku majitel zlikvidované plastovny Miroslav Vala přislíbil, že jim škody nahradí ze své pojistky, spokojeni nebyli a slovně ho napadali. I kvůli emotivní atmosféře mnozí proto ze setkání předčasně odešli. Chtějí si počkat na konkrétní kroky Valy i města.

Ty začaly podle starosty města už včera. Pracovníci úřadu obešli spolu s techniky z malenovické pobočky Geotestu Brno pět míst zasažené lokality a odebrali z nich vzorky půdy. Výsledky rozboru očekává starosta do konce týdne. „Pokud bude výsledek špatný a půda bude kontaminovaná dioxiny či dalšími škodlivými látkami, jsme připraveni za finanční účasti majitele továrny hlínu do určité doporučené hloubky odtěžit,“ uvedl starosta Chropyně Jaroslav Hloušek (ODS).

Ostatní škody na porostu, dobytku, domech a dalším si mají lidé sepsat. A uplatnit při likvidaci škod pojišťovnou, u níž má Vala pojistku pro případ škody způsobené třetím osobám. „S likvidátorem budeme obcházet jednotlivé domy v okamžiku, kdy bude skončené vyšetřování příčin požáru přímo v areálu firmy. Teď do ní ale nikdo nesmí. Může to být za několik dní, ale třeba také za čtrnáct dní. Proto jsem lidem doporučil, aby si všechny škody zdokumentovali,“ vysvětlil starosta.

Starosta ví, že jsou lidé naštvaní a netrpěliví. Jedni si stěžují, že mají zničenou fasádu domu, jiní, že budou muset nakoupit prací prášek a prát tak dlouho, až vyčichne zapáchající oblečení. Další se zase rozčilují, protože se bojí, že budou muset utratit slepice, kachny, husy. A další mají třeba obavu z kontaminovaných ovocných stromů. „Mám špinavý barák. Budu muset zlikvidovat deset slepic. Na všechno si budu muset vzít dovolenou a kdo mi toto zaplatí?“ rozčiluje se jeden z dotčených obyvatel. 

„Chápu to, ale co můžeme dělat jiného. Město na jakoukoliv sanaci nemá peníze. Sami čekáme, až přijde Valův likvidátor. Máme vyčíslené škody na obecním majetku asi na padesát tisíc, ale musíme jako ostatní počkat,“ prohlásil starosta. Dnes také jednal s hygieniky o případném měření dalších kontaminací domácích zvířat v dotčených oblastech, která museli lidé po evakuaci opustit, zanechat. „Zjišťujeme, co můžeme udělat, aby lidé dostali odpovědi na své otázky. tedy například i na to, jestli mohou produkty ze svých zahrádek či drůběž vůbec pozřít a zda nehrozí zdravotní komplikace jejich domcímu zvířectvu,“ dodal starosta.  

Miroslav Vala, který včerejší setkání v kulturním středisku inicioval, trpělivě výpady na svoji osobu po celou dobu snášel. Znovu přitom několikrát zopakoval, že je připraven spolu s městem a jím najatými lidmi obejít všechny poškozené a sepat jejich škody, které se pak následně budou vymáhat po jeho pojišťovně. „Jsem na to připraven a moc mě mrzí, co se stalo. Pomůžu jak svým zaměstnancům, z nichž je osmdesát procent přímo z Chropyně, tak lidem, kteří mají kvůli požáru poškozený majetek,“ dodal Vala, jehož manželka a spolumajitelka plastovny se psychicky zhroutila.

Dnes museli chropyňští dobrovolní hasiči přivolat na pomoc kolegy z kroměřížské jednotky profesionálů. Uhašené požářiště se totiž na několika místech znovu mírně rozhořelo. „Celý den bude místo znovu prolévat vodou. Znovurozpoutání požáru však ale již nehrozí,“ uvedl Ivo Mitáček, mluvčí hasičů Zlínského kraje.

  • Obyvatel Chropyně ukazuje zaprášený dům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2461/246092.jpg
  • Požár výrobny plastů v Chropyni - zásah těžké techniky autor: ČT24, zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2459/245841.jpg
  • Majitel továrny Miroslav Vala autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2461/246097.jpg
  • Požár v Chropyni byl zlikvidován autor: ČT24, zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2463/246290.jpg