O falešné invalidy a žáky se zajímají revizoři

Jihlava – Přibývá lidí, kteří loudí na dopravcích slevy na jízdném prostřednictvím falešných průkazů zdravotně postižených osob. Falza už přilákala pozornost revizorů, kteří se především ve středních Čechách a na Vysočině začali zaměřovat právě na průkazy TP, resp. ZTP, ale i na další slevové doklady – především na žákovské průkazy. Kontroly by měly zintenzivnit i v dalších krajích.

Jezdit zcela načerno je v linkovém autobusu, kde jízdenky kontroluje řidič při nastupování, obtížné. Lidé, kteří se domnívají, že jejich peníze dopravním společnostem nenáleží, se přesto snaží dopravce ošidit alespoň trochu – v poslední době jich přibývá. „Během února a března byl nárůst černých pasažérů větší než 30 procent,“ uvedl mluvčí autobusové společnosti Icom Petr Palovčík. Většina z nich vyloudila slevu buď prostřednictvím falešného průkazu zdravotně postiženého člověka, nebo nepravého žákovského průkazu.

Mladí cestující obvykle nevyrábějí úplná falza slevových dokladů, ale drobně je pozměňují. „Platnost průkazky byla do 8. 3. a studentka si přepsala trojku na osmičku,“ uvedl příklad mluvčí Palovčík. Podvádět dopravní společnost se snaží cestující také kupováním jízdenek na kratší vzdálenost, než ve skutečnosti cestují.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Krajští politici ale poukazují, že cestování načerno skrývá paradox – výdaje, které dopravci nepokryje vybrané jízdné, doplácí kraj jako objednatel spoje. Černí pasažéři tak prostřednictvím daní část toho, oč dopravce ošidili, stejně zaplatí.

O to víc se černým pasažérům nevyplatí setkání s revizorem. Za podvod s průkazkou může dostat cestující v linkovém autobusu tisícikorunovou pokutu. Když nezaplatí na místě nebo do určeného data, obrací se dopravní společnost na soud.