Stavební firma při opravách Buchlova pochybila, tvrdí památkáři

Uherskohradišťsko - Potřebné opravy části hradeb za čtyři miliony korun se hrad Buchlov dočkal loni v létě. Výsledek ale památkáře vůbec nenadchnul. Nová malta a omítky z barokního bastionu, jenž je součástí opevnění, opadaly už během zimy. Národní památkový ústav si proto nechal zpracovat odborný posudek, zda k pochybení nedošlo ze strany stavební firmy.

Vnější část bastilionu vybudovaného ve druhé polovině 17. století byla dlouho ve velmi špatném technickém stavu. „Docházelo k uvolňování a vypadávání kamenů ze zdí, které bylo z důvodu bezpečnosti nutné zajistit,“ popsal situaci kastelán hradu Rostislav Jošek. 

Podstatou oprav bylo doplnění chybějící hmoty zdiva. Přestože kroměřížská pobočka Národního památkového ústavu vynaložila na opravy bastilionu stovky tisíc korun, kameny padají dál - přes zimu totiž nová omítka popraskala a drolí se.

Mluvčí NPÚ Kroměříž Dagmar Šnajdarová o závěrech odborného posudku (zdroj: ČT24)

Kdo nebo co za to může? Na základě odborného posudku památkáři obviňují stavební firmu, že při opravách nepostupovala správně. „Odborný posudek, který má nyní NPÚ k dispozici, spatřuje příčiny především v ne zcela vhodném složení malty,“ uvedla mluvčí NPÚ Kroměříž Dagmar Šnajdarová. Poukazují také na skutečnost, že zhotovitel díla prováděl některé práce až do pozdních podzimních měsíců. Takové počasí pro tento typ oprav nebylo vhodné. „Na základě našich zjištění budeme jednat s dodavatelem prací i projektantem na nápravě tohoto stavu,“ dodala Šnajdarová.


Opravy zdí měla na starosti brněnská firma Zamazal.„Finální složení malty, to znamená určení materiálů, z kterých se skládala, bylo kontrolováno památkovým orgánem, protože jim záleželo na struktuře a na barevnosti,“ brání se majitel dodavatelské firmy Radomír Zamazal. Upozornil také na skutečnost, že opadaly všechny části omítky bez ohledu na to, kdy byly naneseny. „Není to tím, kdy byly prováděny,“ tvrdí.

Památkáři vyzbrojení posudkem chtějí s firmou dál jednat o tom, kdo, kdy, jak a na čí náklady nepovedenou opravu opraví.

Hrad by potřeboval zásadnější rekonstrukci

Buchlov patří k nejstarším hradům u nás. Zchátralé opevnění rozhodně není jediným problémem, který potřebuje rychlé řešení. „Musí se dokončit kanalizace a revize elektřiny, která čítá na tři sta závad. Střechy jsou děravé a do hradu proto při každém větším dešti zatéká,“ vypočítal buchlovský kastelán.

Podle jeho předběžných výpočtů vyjde základní oprava hradu minimálně na sto milionů korun. Památkáři ale peníze nemají. Obávají se proto, že Buchlov bude chátrat dál a za dvacet třicet let se největší dominanta slováckého regionu z bezpečnostních důvodů pro veřejnost nadobro uzavře. Že by to byla ohromná škoda, dokazují zástupy příznivců hradu a spousta kulturních akcí, kterými Buchlov každou sezónu ožívá.

  • Buchlovské hradby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2474/247329.jpg
  • Opadaná omítka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2474/247332.jpg
  • Opadaná omítka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2474/247328.jpg