Program znojemského vinobraní bude letos chudší

Znojmo - Vedení znojemské radnice se ještě před několika měsíci rozmýšlelo, zda vůbec letos uspořádá historické vinobraní. V pokladně sice peníze našlo, rozpočet letošní vinařské akce bude o několik milionů chudší. Pořádající agentura tak bude muset výrazně šetřit. Město zájemcům například poradilo, aby do historického průvodu neobsazovali celebrity jako v minulých letech. Výběrové řízení na pořadatele radnice vypsala až začátkem dubna, tedy výrazně později než v jiných letech.

Znojemská pokladna je prázdná a nové vedení města dokonce uvažovalo, že tradiční vinobraní letos zruší. Nakonec však zastupitelé peníze našli. „Kvůli finančním problémům města jsme vyčlenili jenom 7 milionů, v minulých letech stálo vinobraní o dva až tři miliony korun více,“ řekl místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD).

Firmy, které se přihlásily do výběrového řízení na pořadatele, musí zpracovat projekt s výrazně nižšími náklady. Plánované šetření se dotkne programu, který bude výrazně chudší. „Město nepožaduje po pořadateli, aby například v průvodu byla nějaká celebrita,“ dodal Grois. Vloni se v roli královny v průvodu objevila herečka Jitka Schneiderová, rok předtím jako král Jiří Pomeje.

Místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD) o letošním vinobraní (zdroj: ČT24)

Na programu se projeví také zpoždění příprav. K tomu došlo kvůli váhání Znojma, zda vinobraní vůbec pořádat. „Bude velkým problémem sehnat sponzory, pořadatel totiž vzejde z výběrového řízení až na konci května. Brzy poté budou letní prázdniny, těžko s někým v tu dobu jednat,“ vysvětlil ředitel produkční firmy, která vinobraní v posledních třech letech pořádala, Petr Kofroň.

Jeho tým nyní zpracovává projekt, který by se se všemi náklady vešel do sedmi milionů. „Ať je rozpočet jakýkoliv, vždycky se musí zaplatit najatí pořadatelé, musí se vytisknout letáky, vstupenky a zajistit propagace. To je největší část výdajů, ne známé osobnosti,“ vysvětlil. Zatím nedokáže říct, zda se do plánovaného rozpočtu vejde.


Pokud by se žádný producent do konce května do výběrového řízení nepřihlásil, nebo radnici předložené projekty neosloví, bude vinobraní pořádat městská organizace Znojemská beseda.

Vydáno pod