Rodiny z celé republiky zachránily před smrtí 14 bývalých dostihových chrtů

Vanovice (Blanensko) - Až z Irska přicestovalo do Vanovic na Blanensku ve speciálně upravené dodávce čtrnáct chrtů. Další bývalí dostihoví psi, které v Irsku čekala předčasná smrt, našli díky adopčnímu projektu Chrti v nouzi nový domov v nejrůznějších koutech České republiky. Z Vanovic se smečka rozloučila a jednotliví psi odjeli s novými páníčky do Vedrovic, Prahy nebo dokonce do Karlových Varů.

Projekt Chrti v nouzizprostředkovává adopci opuštěných, mnohdy týraných nebo smrtí ohrožených chrtů - tedy plemen greyhound, larcher, španělský galgo a podenco. „Všechny tyto psy spojuje těžká situace, ve které se nachází. Z pěti tisíců dostihových psů, kteří na britských ostrovech každoročně skončí se závoděním, se do útulku dostane jen pár stovek. Zbytek je nějakým způsobem zlikvidován,“ uvedla před časem pro Českou televizi Lucie Poučová, organizátorka projektu Chrti v nouzi.

Proč jsou chrti v nouzi?

Průměrný věk těchto chrtů je 12 -13 let. V Irsku a Španělsku se obvykle dožívají jen 3-4 let.

Ve Španělsku a částečně v Portugalsku jsou chrti (především galgo a podenco) využíváni k lovu a pytlačení, je to klasická venkovská zábava.

V Irsku a ve Velké Británii jsou potom greyhoundi chováni jako dostihoví psi. Obvykle odběhají dvě sezóny a končí, ročně do „důchodu“ odchází 5 tisíc psů. V útulcích je místo jen pro několik stovek.

Nová majitelka chrtí slečny Marie Hackerová o tom, proč se rozhodla pejska adoptovat (zdroj: ČT24)

V lepším případě jsou podle Lucie Poučové psi odvezeni na veterinu, kde dostanou smrtící injekci. Mnozí však skončí s odřezanýma ušima a vyřízlými čipy na ulici, bez identifikačních prvků totiž není možné dohledat majitele.

V rámci projektu Chrti v nouzi sdružení na svých internetových stránkách nabízí psy, kterým je možné zachránit život tím, že se jich lidé ujmou. Vloni se díky adopci podařilo zachránit devadesát psů. Pro chrty do Irska jezdí Lucie Poučová pravidelně v rozmezí čtyř až šesti týdnů. „Musíme dát dohromady alespoň deset zájemců a potom vyrazíme na cestou dlouhou dva a půl tisíce kilometrů,“ řekla Poučová.

Do Vanovic na Blanensku včera v podvečer přivezla Lucie Poučová čtrnáct psů. Byl mezi nimi i greyhound Danny, který v Irsku běhával nejvyšší dostihovou soutěž chrtů. Svoje si odběhal a majitel už ho nechtěl.

Srdce mi řeklo, že aspoň jednomu musím pomoct, svěřila se nová majitelka

Na místě na ně netrpělivě čekali noví majitelé. „Dozvěděl jsem se o nich od kamarádky, která si taky adoptovala. Tak jsem lidi ze sdružení kontaktoval a vybral si pejska,“ popsal svoji cestu k chrtovi Jan Wolf z jihomoravských Vedrovic.

Podobně na tom je i Marie Hackerová z Božičan u Karlových Varů. „Já miluju psy a když jsem viděla, jak se k nich chovají - uřezané uši, krvavé krky - bylo mi jich líto. Řekla jsem si, že je potřeba udělat dobrý skutek,“ popsala Marie Hackerová svoji cestu k chrtovi. S rodinou se pro chrta vypravila přes celou republiku. „Už mám doma dva psy, ale tuším, že tahle chrtí slečna nebude naše poslední, nejspíš jí pořídíme kamarádku,“ poznamenala se smíchem.

Noví majitelé dostanou ke svým psům všechny potřebné doklady, včetně očkovacího průkazu. „Každou rodinku, která si odveze pejska, jsme navštívili, podívali se k nim, známe podmínky a dál si voláme,“ vysvětlila Poučová.

  • Galgo Sultan, Španělsko autor: ASPA Friends, zdroj: ASPA Friends http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2476/247504.jpg
  • Noví majitelé přivítali týrané a zanedbávané greyhoundy s láskou autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2476/247575.jpg