V Chropyni znovu hořelo, nyní probíhá demolice

Chropyně - Na požářiště v objektu firmy Remiva na recyklaci plastů v Chropyni na Kroměřížsku museli v noci na dnešek opět vyjet hasiči. V místě se znovu objevily plameny ve zbylých ohniscích. Oheň se hasičům podařilo rychle lokalizovat, uhasili ho po necelé hodině. V posledních dnech začaly podle něj na požářišti demoliční práce. Místní jednotka dobrovolných hasičů, kterou si najal majitel firmy, při nich místo průběžně dohašovala.

Nad ránem ale začalo znovu hořet, uvedl mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Doplnil, že hasiči podobný průběh očekávali a nevylučovali další výjezdy, což se potvrdilo. „Postupným odkrýváním vyhořívajících plastů dochází ke zpřístupnění kyslíku a k podpoře hoření na žhnoucím materiálu. V žádném případě se nejedná o závažné nebo jinak ohrožující nebezpečí,“ potvrdil mluvčí.

Požářiště již opustili vyšetřovatelé. Podle Mitáčka se jim podařilo najít místo, kde požár vznikl, a také zmapovat, jak se šířil. Vyšetřovatelé hasičů i policie ohledávali požářiště několik dní, používali psy cvičené na hledání akcelerantů hoření i speciální přístroj Sferon na prostorovou dokumentaci. Podle krajské policejní mluvčí Jany Bartíkové se vyšetřovatelům podařilo zajistit řadu stop, které byly odeslány na expertizy. Výsledky lze očekávat řádově v týdnech až měsících.

Se zřejmě dosud nejrozsáhlejším požárem ve Zlínském kraji se hasiči potýkali od minulého pátku. Zlikvidovali ho až v pondělí večer po 90 hodinách zásahu. Způsobená škoda dosud nebyla vyčíslena, odhady se pohybují v řádu desítek milionů korun.

Vydáno pod