Znojmo získalo titul Historické město roku

Praha - Znojmo se dnes stalo Historickým městem roku 2010. Ocenění, které se uděluje od roku 1994, získalo jihomoravské Znojmo za ukázkovou péči o městskou památkovou rezervaci. Ve finále porazilo východočeskou Poličku a jihočeské Prachatice a dalších 44 měst, která se do soutěže přihlásila. Vedle titulu Historického města roku získalo také odměnu ve výši jednoho milionu korun.

Už vloni Znojmo získalo podobně ocenění na krajské úrovni, díky tomu postoupilo do celostátního kola. „Je jisté, že město Znojmo bude umístěno nejhůř na třetím místě,“ řekla před vyhlášením výsledků architektka města Iveta Ludvíková. Právě architektka Ludvíková připravovala společně s městskými odbory podklady do soutěže.

V loňském roce Znojmo obnovilo tři měšťanské domy a zpřístupnilo přízemní prostory několika domů veřejnosti. Rozjelo také obnovu Karolíniných sadů a plánuje také další využití podzemí v rámci turistického ruchu. Městskou památkovou rezervací je Znojmo od roku 1971.

Starosta Znojma Zbyšek Kaššai (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Odborná komise hodnotila vizuální změny městské památkové rezervace za posledních deset let. Zaměřila se na péči o čistotu v ulicích a parcích, péči o zeleň nebo propagaci města. V komisi zasedli zástupci Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezka.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo dnes odpoledne na Pražském hradě u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel.