V Bzenci se přemnožili chrousti, ničí lesy a zahrady

Bzenec (Hodonínsko) - Před čtyřmi lety ničili chrousti maďáloví lesy v okolí Hodonínska. Největší škody teď páchají v Bzenci, poškozují jak listnaté lesy, tak sady a zahrady místních. Zahrádkáři se zlobí, že se chroustům kvůli ochraně přírody nemůžou bránit postřiky. Jejich úroda tak možná přijde znovu nazmar. Larvy chroustů, které žijí tři roky v půdě, okoušou kořenový systém. Napadené rostliny potom rychle uschnou.

Ponravy, jak se larvy chroustů také označují, nejsou na dřeviny vybíravé. V půdě je jich tolik, že sežerou vše, na co narazí. „Nalétávají na ořechy, na švestky, jenom vinohrad nezlikvidují,“ řekl místní zahrádkář Patr Varian. Podle něj byly stromy obsypané chrousty, kteří dokázali poničit úrodu.

„Včera jsem vyšla na balkon a vyděsilo mě, kolik chroustů se řítilo k domu,“ popsala obyvatelka Bzence Blažena Gillíková. Zážitek jí připomněl období před čtyřmi lety, kdy měla ovocné stromy doslova oblepené chrousty. Tehdy zlikvidovali téměř celou úrodu.

Místní zahrádkáři jsou z chroustů zoufalí (zdroj: ČT24)

Naše sady nemáme jak chránit, shodují se místní zahrádkáři

„Já chápu, že ochránci životního prostředí chtějí chránit ptáčky a další zvířátka, ale připadá mi, že človek je tady až na posledním místě,“ rozhorčila se Gillíková. Upozorňuje na zákaz chemického postřiku stromů proti chroustům, kterým pěstitelé před lety chrousty hubili.

Čtyřletý životní cyklus chroustů

Chrousti se líhnou na podzim v půdě a vylézají teprve na jaře, když se oteplí. Nalétají do korun listnatých stromů, ožírají listy. Samičky pak kladou do půdy vajíčka, z těch se za 40 dní vylíhnou ponravy. V prvním roce života nijak neškodí, žerou jen organickou hmotu a tlející složky v půdě. Ve druhém a třetím roce života začínají ožírat kořenový systém.

 Jeho používání od roku 2007 však ochranáři zakázali. Podle nich působením postřiku dojde k plošnému úmrtí nejen škůdců, ale veškerého hmyzu. Rapidně se tak sníží potravní nabídka pro ptactvo, které v daném území žije.

Nad postižené lesy ani letos nebude moct vzlétnout letadlo s postřikem. Lesníci a zahrádkáři si musí vystačit jen s granulemi, které mají zlikvidovat ponravy v zemi.

  • Lidé z Bzence mají strach, že jim z úrody zase nic nezůstane autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2491/249096.jpg
  • Chrousti ožírají listy ovocných stromů autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2491/249100.jpg