Kyjovská nemocnice trpí nedostatkem lékařů

Kyjov - V kyjovské nemocnici nemají dostatek lékařů na zajištění dětské pohotovosti. Už v květnu se proto neobejdou bez výpomoci od soukromých pediatrů. Vedení nemocnice se ale zatím na spolupráci nedohodlo. Na dětském oddělení, ze kterého odešlo několik lékařek na mateřskou dovolenou, pracuje jen šest pediatrů. Aby se ale mohla zajistit nepřetržitá služba na pohotovosti, bylo by jich potřeba o deset víc.

„Abychom v počtu šesti dokázali pokrýt třicet dní, to nejde. Ideální by bylo, kdybychom dosáhli pomoci praktických lékařů,“ vysvětlil primář dětského oddělení Nemocnice Kyjov Jan Trubačík. Soukromí lékaři ale nemají povinnost sloužit pohotovost, přesto už kyjovské nemocnici vypomáhají o víkendech. Teď jich bude potřeba i během týdne. Přibírat si další práci a zodpovědnost navíc se jim ale příliš nechce.

Dětská lékařka ze Strážnice Věra Hudečková je prý ochotna vzít navíc i další dvě služby za měsíc. Ředitel nemocnice Josef Pejchl ji ani další lékaře o to ještě nepožádal, ani nenavrhl pracovní smlouvy. „Duben je pokryt a květen už začíná být krizová situace. Jestli nebude rychle dosaženo domluvy, tak my to prostě nejsme schopni zvládnout,“ řekl Trubačík.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Ředitel nemocnice se prý chystá vše rychle napravit. Podle něj tak nehrozí, že by dětská pohotovost v Kyjově omezila provoz, nebo dokonce přestala fungovat úplně. „Myslím si, že najdeme shodu a zajistíme tuto péči. Já to vnímám, že je jenom otázkou uzavřít smlouvy,“ podotkl ředitel Nemocnice Kyjov Josef Pejchl. Ten se chce s externími lékaři dohodnout během příštího týdne. Fungování dětské pohotovosti by se tak mělo stabilizovat do konce května.