V Němčičkách dostaly ženy výprask desetimetrovou pomlázkou

Praha – Tradiční Velikonoce, kdy chlapci s pomlázkou chodí vyšlehat děvčata a za odměnu dostanou malovaná vajíčka, jsou k vidění spíše mimo velká města. Letošek nebyl výjimkou. Například v Němčičkách na Břeclavsku dostaly ženy výprask rekordní desetimetrovou pomlázkou z 32 prutů. V Telči na Jihlavsku vyšli chlapci z tamního folklorního souboru na koledu v krojích.

V Němčičkách dostali koledníci s obří pomlázkou i jeden nezvyklý dar – podprsenku. Naplétaná pomlázka z 32 prutů měří deset metrů a téměř deset centimetrů. V sobotu byla prohlášena za nový český rekord a komisař z agentury Dobrý den ji zanesl do české knihy rekordů. „Žilu“, jak pomlázce na jižní Moravě říkají, pletlo 12 lidí z místního folklorního souboru šest hodin. Je to již podruhé, co se Němčičtí zapsali jako čeští rekordmani. Loni už stejná skupina lidí překonala starší český rekord při pletení pomlázky z 16 prutů, ta jejich byla nakonec přes 25 metrů dlouhá.

V renesanční Telči na Jihlavsku se na velikonoční koledu chodí v krojích. Na Vysočině se to hned tak nevidí. Lidový zvyk tam obnovil a 22 let udržuje folklorní soubor Podjavořičan. Na přestupný rok se pak podle místního obyčeje vydávají za mužskou částí souboru děvčata. To je čeká v roce 2012.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

V Kunovicích pak tradičně veze chlapce z folklorního souboru Handrlák za děvčaty koňský povoz. Letos poprvé vyjeli i ti nejmenší ze souboru Handrláček. Ve výslužce nesmí chybět zdobené perníčky a malovaná vajíčka a také pentle. Počet pentlí na pomlázce je pro každého muže vizitkou úspěšnosti.

Tradiční velikonoční koledu absolvovali šohaji z Němčiček na Břeclavsku. Letos k ní použili i rekordní pomlázku (\"žilu\") dlouhou 10,4 metru a upletenou z 32 prutů.
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
Vydáno pod