Brnem bude jezdit všech 20 nových tramvají

Brno – Posledních pět vozů z dvacetikusové série nových tramvají Škoda 13T začne od čtvrtka zařazovat do provozu brněnský dopravní podnik. Do Brna dorazila nejnovější vozidla před dvěma týdny. Zda a kdy dopravní podnik objedná v Plzni další nové tramvaje, zatím není podle mluvčí dopravní společnosti Lindy Škrancové jisté. Rámcová smlouva z roku 2006 však umožňuje dopravnímu podniku nakoupit do roku 2016 až sto nových tramvají.

První tramvaje z designem od studia Porsche začaly brněnskými ulicemi jezdit v roce 2007. Poslední pětice vozů převzala úpravy, které Škoda provedla už v předchozí dodávce před koncem loňského roku. Místo sedaček umístěných v některých částech tramvaje naproti sobě, na které si brněnští cestující nezvykli, jsou nově všechny sedačky dosazeny po a proti směru jízdy.

O nákupu dalších vozidel, o kterých hovoří rámcová smlouva z roku 2006, rozhodnou především finanční možnosti dopravního podniku, resp. města. Dříve dopravní podnik uváděl, že stovka tramvají by měla vyjít zhruba na pět miliard korun.

Brněnský dopravní podnik má v provozu momentálně přes 300 tramvají, jejich průměrné stáří je 26 let.