V Lulči nakoupili čističky, teď se je snaží prodat

Luleč (Vyškovsko) - Sedm milionů korun do tzv. domácích čistíren investovalo vedení obce zbytečně. Bývalé vedení Lulče chtělo před sedmi lety ušetřit a místo výstavby kanalizace nakoupilo domácí čističky pro všechny domy i ulice - na jejich spuštění ale nezískalo povolení od úřadů. Nové vedení radnice teď nad projektem zlomilo hůl a připravuje se na dvojnásobnou investici do nové kanalizace.

Sedmička se pro Luleč stala magickým číslem. Místo padesáti milionů na kanalizaci tam nakoupili zastupitelé domácí čistírny za 7 milionů korun. Specializované firmě hned zaplatili a zbylých 7 let pak válčili s úřady, aby dostali na projekt povolení - neúspěšně. Jednotlivé části 7 desítek domácích čistíren jsou v Lulči na několika místech. Za domácí čističky obec ještě stále splácí úvěr 600 tisíc korun ročně. Tak skončil jeden revoluční nápad, jak ušetřit.

„Pokoušíme se prodat nepotřebný majetek, abychom mohli tento úvěr doplatit. Bývalý pan starosta dostal od zastupitelstva za úkol pokusit se tyto čistírny prodat, aby obec dostala alespoň část peněz zpět,“ říká jeho nástupce ve funkci Petr Halas (KDU-ČSL).

Se sedmi miliony v mínusu se tak obec vrací na začátek a vyřizuje stavební povolení pro klasickou kanalizaci s centrální čistírnou. Ta vyjde na 45 milionů korun.

Kanalizace se začne stavět snad příští rok - do té doby budou i nadále končit veškeré odpadní vody v místním potoce. Obec už za to dokonce dostala pokutu.