V Mikulově začínají čtyřdenní Dny židovské kultury

Mikulov - V místním kinoklubu dnes vpodvečer začínají tradiční Dny židovské kultury. Mikulov je historickým centrem moravského židovství, městem, kde sídlil moravský zemský rabín. Působil tam i slavný rabín Löw. Současnou atrakcí města je kromě četných památek židovský hřbitov s malou expozicí o rituálech spojených s židovským pohřbíváním. Víkend židovské kultury v Mikulově navazuje na tento historický odkaz a snaží se představit židovské tradice a kulturu veřejnosti i turistům, kteří do Mikulova zavítají.

Dny židovské kultury návštěvníky zasvětí do židovských kulturních tradic. Lidé budou mít možnost naučit se kroky tradičních židovských tanců, ochutnat tradiční jídla jako šoulet nebo košer vína a slivovici. Festival zahájí beseda s vrchním zemským rabínem Karolem Sidonem. „Po besedě plánujeme ochutnávku tradičních pokrmů židovské kuchyně a degustaci košer vín i slivovice,“ uvedla organizátorka dnů Sylva Chludilová.

Z hudební nabídky festivalu si mohou zájemci vybrat třeba koncert hebrejských a židovských písní v podání Máši Kubátové nebo si vychutnat koncert houslového virtuóza Alexandera Shonerta. Příští pátek se bude promítat česko-slovenské dokumentární drama Nickyho rodina o stovkách českých a slovenských dětí, které zachránil před holocaustem Brit Nicholas Winton.

Husovu ulici v centru města roztančí příští víkend třebíčský taneční soubor Yocheved. „Lidé se mohou těšit na ukázky a výuku izraelských, chasidských i židovských tanců,“ připomněla Chludilová. Pohybové kreace se podle ní budou hodit i při následném koncertu jidiš písní v podání ostravské formace Simcha.

Poslední ze Dnů židovské kultury představí výstavu v obřadní budově židovského hřbitova, zájemci mohou zajít i na výstavu Moravské synagogy do Galerie Efram. Její zdi zdobí obrazy Romana Šafránka. 

  • synagoga autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1276/127516.jpg
  • Mikulovská mikve autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1273/127234.jpg
  • Stavba mikve autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1548/154724.jpg