V Kroměříži marně bojují s českou „malostí“ řidičů

Kroměříž - Kroměřížská radnice, stejně jako mnohé další, bojují marně s českou náturou respektive s řidiče, kteří nechtějí platit za parkování. V městečku, jehož květná zahrada je památkou UNESCO, má podobu falšování parkovacích karet a nebo prošlých lístků na parkování. Podvádí přitom až třicet procent řidičů, kteří placená místa pro odstavení svého vozu v Kroměříži zneužívají.

Nejčastější fintou vychytralých řidičů je kopírování platných, ale už i neplatných parkovacích karet. Aby ušetřili, jsou schopni všeho. Zaplatit lístek na hodinu a pak nechat auto na parkovišti třeba půl dne je naprosto běžnou praxí. Ti neotrlejší pak klidně nezaplatí vůbec nic a bez uzardění počítají, že se na ně nepřijde. Zkušeně totiž vědí, že je na ně městská policie s omezeným vybavením „botiček“ krátká.

Konkrétním případem může být majitel zdejšího penzionu, který klientům vydával kopie svých čtyř platných karet. Kolik jich vydal celkem, se zjistit nepodařilo, jeho zdůvodnění bylo ale prozaické - prý se bál, aby mu klienti s originálem neujeli. Použil přitom barevnou kopírku, takže na první pohled nebylo nic poznat. „Ještě kurioznější přístup však zvolili ti, kteří si parkovací karty vytisknou s klidem na černobílý papír,“ uvedl ředitel místní městské policie Miloslav Skřebský.

Jak na řidiče ale neví, může jim dát sice až dvoutisícovou pokutu, většinou však zůstavají u třísetkorunové, prý kvůli její vymahatelnosti. „Strážníci se problemům s parkováním věnují tři hodiny denně. Nasadí všech 15 botiček, s nimiž disponujeme, a pak mohou jen čekat. Pokud samozřejmě někoho nenachytají přímo při činu,“ dodal šéf strážníků.

Nad způsob, jak této praxi zabránit, zatím marně přemýšlí i ve firmě  Kroměřížské technické služby. „Zjistili jsme, že například parkovací automat na Velkém náměstí, kde je přes sto parkovacích placených míst, vydává každou hodinu v průměru okolo 15 parkovacích lístků, přestože je parkoviště neustále obsazeno,“ potvrdil dobrou statistiku ředitel technických služeb Petr Sedláček.

Parkovací místa tak kvůli „černým“ řidičům nezbývají na ty, kteří je řádně platí. „Já mám třeba zaplacenou kartu na půl roku, a přestože jsem důchodce a nejezdím autem v dopravní špičce, mám s parkovaním nedaleko svého bydlení problém,“ prohlásil jeden z místních obyvatel, který bydlí v centru na Riegrově náměstí. Nechtěl však uvést svoje jméno.

Důvod, proč řidiči neplacením riskují, je ale prozaický. Pokud od nich policie vybírá v průměru 300 korun, vyjde je „černé“ parkování levněji, než kdyby si zaplatili třeba parkovací kartu za 3600 korun na půl roku. Pokud je samozřejmě během tohoto šestiměsíčního odbodí policie nenachytá víc než dvanáctkrát.

  • Do čela kroměřížské radnice usedla žena autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2094/209382.jpg
  • Neplatná parkovací karta v Kroměříži autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2504/250354.jpg