Ropáka i Zelenou perlu dostal exministr Drobil

Brno - Ropákem roku 2010 se stal ministr životního prostředí Pavel Drobil. Komise složená ze zástupců ekologických organizací, filozofů, vysokoškolských pedagogů, umělců a dalších významných osobností Drobilovi tuto anticenu udělila za jeho návrh zařadit jádro mezi obnovitelné zdroje energie. Zároveň zvítězil také v anketě Zelená perla roku upozorňující na nejhloupější výroky v oblasti životního prostředí. Vítěze anket už po devatenácté vyhlašovalo občanské sdružení Děti Země v Brně.

Drobil je první osobností, která v historii udělování těchto anticen dostala obě najednou. „Ocitl jsem se v dobré společnosti a vnímám to jako jasný důkaz, že jsem při své práci používal zdravý rozum,“ reagoval na udělení cen.

Mezi nominovanými se letos objevili také zástupkyně vedoucího stavebního úřadu v Mikulově Leona Alexová, generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela, hlavní hygienik Michael Vít a dalších sedm jmen. Jejich seznam včetně činů, které jim nominaci vynesly, je dostupný na internetových stránkách Dětí Země.

Zakladatel sdružení Děti Země Miroslav Patrik o exministrovi životního prostředí Drobilovi (zdroj: ČT24)

Ropák roku je anticena udělovaná za antiekologický čin roku. Od roku 1992 ji vyhlašuje občanské sdružení Děti Země. Anketa byla inspirována dokumentárním filmem Jana Svěráka Ropáci z roku 1988 o výskytu nového živočišného druhu Petroleus mostensis (Ropák bahnomilný) ve zdevastované oblasti severních Čech, který se živí znečištěním.

Členy komise, která bodovacím způsobem rozhoduje o pořadí navržených kandidátů, jsou zástupci ekologických organizací, ekologové, filozofové, sociologové, vysokoškolští pedagogové, publicisté, umělci, politici a podobně. Výsledky jsou každoročně zveřejňovány v dubnu v Brně.

Galerie Ropáků roku

1992: Július Binder (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)
1993: Václav Klaus (předseda české vlády za ODS) a Vladimír Dlouhý (ministr průmyslu a obchodu za ODA)
1994: František Benda (ministr životního prostředí za KDS/ODS)
1995: František Malý (přednosta Okresního úřadu v Berouně)
1996: Josef Kupec (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s r. o.)
1997: Stanislav Novotný (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)
1998: Miroslav Grégr (ministr průmyslu a obchodu za ČSSD)
1999: Jiří Drda (poslanec za ODS a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)
2000: Josef Běle (náměstek ministra životního prostředí za ČSSD)
2001: Miroslav Beneš (poslanec a místopředseda ODS)
2002: Pavel Švarc (generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)
2003: Jaromír Schling (poslanec za ČSSD)
2004: Martin Pecina (náměstek ministra průmyslu a obchodu za ČSSD)
2005: Vlastimil Aubrecht (poslanec za ČSSD a bývalý zmocněnec vlády ČR pro severozápadní Čechy)
2006: Martin Říman (ministr průmyslu a obchodu a poslanec za ODS)
2007: Jiří Hodač (náměstek ministra dopravy)
2008: Pavel Bém (primátor hlavního města Prahy za ODS)
2009: Vladimír Tošovský (ministr průmyslu a obchodu)


Kromě Ropáka roku od roku 1995 vyhlašují Děti Země také anketu o Zelenou perlu roku. Jedná se o volbu nejhloupějšího výroku z oblasti ekologie. Jejím cílem je upozornit na politiky, podnikatele a další vlivné osobnosti, které ochranu životního prostředí svými výroky veřejně bagatelizují. Prvním vítězem z roku 1995 je současný prezident Václav Klaus, který prohlásil, že ekologie je pouze ideologie.

Vydáno pod