Vsetínští Romové vyčistili koryto Bečvy

Vsetín - Část vsetínských Romů se rozhodla distancovat od těch, kteří na celou komunitu vrhají špatné světlo. Chtějí dokázat, že mnohé z hanlivých nálepek jsou neoprávněné nebo se týkají pouze určité skupiny Romů. Ostatní občany města se o tom pokusili přesvědčit tím, že se pustili do čištění koryta Bečvy a Rokytenky.

„Všichni nejsme zloději, všichni nezneužíváme sociální dávky, všichni se nevyhýbáme práci a ne každý z nás je bordelář nebo krade na hřbitovech,“ přesvědčuje jménem části vsetínských Romů pastor křesťanského sboru Živé světlo Ondřej Tulej.

Část vsetínské komunity chce veřejnost přesvědčit, že jsou mezi Romy i slušní lidé, kterým jde o dobro města. „Část Romů se chce oddělit od ne právě reprezentativní skupiny jiných Romů, a s tím by jim měla pomoci kampaň s názvem Vyhoďte nás z pytle ven. První z aktivit se stala akce Ukliďme svět. “Romové se tím připojili k celosvětové kampani, jejímž smyslem je ulevit planetě od odpadků, které se kolem nás bohužel stále vyskytují v hojném množství," říká místostarostka Květoslava Othová s tím, že aktivita vyšla z řad samotných Romů.

Dušan Kandráč, účastník úklidové akce ve Vsetíně (zdroj: ČT24)

Akce Ukliďme Svět je součástí projektu „Lidé s hodnotou perly na sociálním dně“, na který získal Vsetín finance z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Cílem projektu je zlepšit proces začleňování Romů ve Vsetíně do společenského dění i na trh práce.

Vydáno pod