Kdo je tváří Líšně? Obyvatelé rozhodli hlasováním

Brno - Velmi netradiční výtvarnou soutěž nazvanou Líšeňský profil, do níž se loni zapojilo přes 500 výtvarníků z Čech a Moravy, vyhrál Hynek Poual z Poděbrad. Úkolem každého umělce bylo vytvořit perokresbu, která je portrétem některého z obyvatel brněnské Staré Líšně a zároveň zachycuje její profil v krajině. O vítězi rozhodla veřejnost hlasováním.

Líšeňský profil je počinem výtvarnice Kateřiny Šedé. Právě ji napadalo, že by se Stará Líšeň, v níž žije, mohla stát i se svými obyvateli námětem pro doslova stovky jejich kolegů.

Do Staré Líšně přizvala loni přes 500 výtvarníků. Každý se nejprve seznámil s celkovým vzhledem městské části a především s profilem její zástavby. Pak přišlo na řadu malování.

Líšeňský profil

Akce Líšeňský profil se konala pod záštitou Contemporary Art Museum and Gallery v anglickém Sheffieldu, která celé dílo zařadila do svých stálých sbírek. Šedá patří ke známým výtvarnicím. Je držitelkou několika významných cen včetně Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2005 za akci s názvem Je to jedno.

Každý z výtvarníků si našel mezi občany někoho, kdo mu stál modelem. Vytvořil pak kresbu jeho obličeje. Pokud se však obraz otočí vodorovně, divák vidí místo tváře profil Staré Líšně.

Neuvěřitelná souhra náhod

Zní to neuvěřitelně, ale tváří Líšně se stal otec autorky celého projektu Josef Šedý. Zaskočen tímto výsledkem byl nejen on, ale i jeho dcera. Hlasování přitom bylo zcela anonymní, kdo byl předlohou jednotlivým portrétům, věděli jen sami pořadatelé.

Veřejnost vybírala hlasováním nejtypičtější Líšeňský profil, tedy dílo, které nejvíce připomíná Starou Líšeň. Ze všech vytvořených děl a skic vznikla kniha 1 z 511. Darem ji obdržela každá z 2500 domácností ve Staré Líšni.

Kniha 1 z 511 obsahuje všechny skicy
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod