V kauze Reality Oskar padla obžaloba

Brno - Vyšetřování rozsáhlé kauzy Reality Oskar ukončila jihomoravská policie loni v říjnu. Teď na trojici, která společně zpronevěřila 28 milionů korun, padla obžaloba. Jeden z věřitelů společnosti byl už v insolvenčním řízení vyplacen, a to částkou ve výši dva miliony korun. Zbylí věřitelé a také přes čtyřicet poškozených klientů však na odškodnění stále čekají. Případem se zabývá Krajský soud v Brně.

Třiačtyřicet poškozených klientů majitel společnosti a jeho dva společníci připravili dohromady o dvacet osm milionů korun. „Peníze používali na vlastní nákladné akce a mimo jiné i na masivní reklamní kampaň. Trojici hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Straková.

„Krajské státní zastupitelství v Brně podalo v dubnu letošního roku obžalobu na tři společníky firmy Reality Oskar,“ potvrdil mluvčí jihomoravského krajského zastupitelství Hynek Olma.

Prodejem majetku byl uspokojen pouze jeden věřitel

Před soudem budou obžalovaní čelit řadě zoufalých pohledů svých někdejších klientů, které podvodem připravili o nemovitosti i o peníze. „Společnost vykázala dluhy ve výši dvaceti osmi milionů korun a majetek ve výši dvou milionů a tří set tisíc korun. To je samozřejmě neporovnatelné,“ prozradil insolvenční správce dlužníka Josef Nožička. Z prodaného majetku – jednoho domu, aut a výpočetní techniky – byl uspokojený jen jeden klient.

Drzost podnikatelů, kteří jsou stíháni na svobodě, ale nezná hranic. Z trhu realit nezmizeli, právě naopak. Jeden z obviněných – Bohuslav Hybler – si podle obchodního rejstříku na podzim dokonce založil novou společnost s realitami.

Vydáno pod