Soud potrestal člena ochranky, který na fotbale napadl fanouška

Brno - Za napadení fanoušků fotbalové Zbrojovky při loňském zápase s Libercem padl téměř po roce trest. Městský soud v Brně potrestal takzvaným soudním příkazem člena ochranky Alexe Vedru z agentury One Security, který udeřil nic netušícího fanouška a zranil ho tak, že musel být převezen do nemocnice.

Při loňském dubnovém zápase fotbalové Zbrojovky s Libercem začala skupinka opilých fanoušků házet na protest dresy Zbrojovky na hrací plochu. To vyprovokovalo ochranku k brutálnímu útoku. Fanoušek Dean Gale skončil po napadení členem ochranky v bezvědomí. Z nemocnice se vrátil se sešitou hlavou na dvou místech a šrámem na bradě.

Antifašistická akce na záběrech České televize identifikovala v řadách ochranky jednoho vlivného neonacistu a hned několik aktivních i vysloužilých fotbalových chuligánů. Byl mezi nimi i boxer Alex Vedra. Ten teď za výtržnictví musí zaplatit pokutu ve výši 9 000 korun a hlavně má na rok a tři měsíce zákaz vstupu na sportovní utkání s účastí diváků.

Jiří Salvet z Probační a mediační agentury Brno o dohledu nad Alexem Vedrou (zdroj: ČT24)

Od roku 2010, kdy byl tento druh trestu zaveden, bylo takto na Vysočině, v Jihomoravském a Zlínském kraji potrestáno celkem sedm lidí, kteří teď nesmí navštěvovat sportovní, kulturní či společenské akce. V celé České republice je těchto případů už 56. Dohled na dodržování zákazu má na starosti Probační a mediační služba České republiky, která tím buď může pověřit svého úředníka, či po dohodě s policií zajistí, že se odsouzený v době konání akce musí hlásit na konkrétní policejní služebně.