Uprchlický blešák nabízí svatební šaty i ručně vyráběné diáře

Brno - Třídenní charitativní akce na pomoc uprchlíkům, kteří žádají v České republice o azyl, začala dnes v Brně. Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity poskytla organizátorům prostor pro bazar, ale také pro tématické promítání filmů a přednášky. Výtěžek Uprchlického blešáku zaplatí příměstský tábor dětem z azylových domů.

Oblečení, knihy, svíčky, hračky, ale i vyšlapané boty našly svoje místo na bleším trhu, který pořádají Nesehnutí. Výtěžek z bazaru, který se koná od 3. do 5. května na fakultě sociálních studií, půjde na zaplacení volnočasových aktivit azylantů, uprchlíků, kteří na azyl čekají, nebo národnostních menšin. „Díky penězům můžeme pro děti v těžké situaci připravit letní příměstský tábor,“ řekla jedna z pořadatelek Barbora Zavřelová.

Z blešáku si lidé odnášejí zboží za symbolické ceny. Trička koupí třeba za desetikorunu, ručně vyráběný diář za 60 korun. „Neustále sem ale chodí lidé s věcmi, které se rozhodli věnovat,“ doplnila Zavřelová.

NO COMMENT: Uprchlický blešák (zdroj: ČT24)

Uprchlický blešák doprovází také filmové promítání a diskuze. Dnes večer se bude promítat dokument Martina Ryšavého Země snů. Přestavuje vietnamskou komunitu a naděje, s nimiž její členové odjíždějí do České republiky. Věří, že je jejich zemí snů. Následovat bude beseda s Ondřejem Danielem o nelegálním zaměstnávání. Ve středu se beseda s Lukášem Lhoťanem zaměří na téma islám a muslimové v České republice. Akce začínají vždy v 18 hodin.

Uprchlíci v České republice

V roce 2010 žádalo o azyl 833 lidí, z toho 178 dětí (čtyři z nich přicestovaly do Česka bez doprovodu). Žádosti podali lidé ze 74 zemí, ale 50 z nich je bez státní příslušnosti.

Azyl byl přiznán 125 žadatelům.

Polovina žadatelů pocházela z asijských zemí (př. Mongolsko, Vietnam nebo Turecko), nejvíce žádostí přišlo od občanů Ukrajiny, následovali Bělorusové a Rusové.

Akce na podporu uprchlíků se v Brně koná už podruhé. První ročník hostila také fakulta sociálních studií. Tehdy se pořadatelům podařilo vybrat 20 tisíc korun.