Kyjovská nemocnice řeší milionové dluhy a narušenou statiku

Kyjov - Nový ředitel kyjovské nemocnice Josef Pejchl začal s rozsáhlými změnami. Podle auditu je nemocnice ve špatném ekonomickém stavu, budova má navíc narušenou statiku. Pejchl má v připravovaných krocích podporu kraje, ale lékáři a starostové okolních obcí se bouří. Podle nich od začátku dělá nevratné změny k horšímu. Atmosféra v nemocnici tak zůstává i po pěti měsících od Pejchlova nástupu na post ředitele velmi napjatá.

Josef Pejchl se jako pověřený ředitel dostal do čela kyjovské nemocnice v lednu. Veřejnost ho zná z doby, kdy řídil v nemocnici v Havlíčkově Brodě - tehdy v ní řádil heparinový vrah. Do nemocnice má přinést čerstvý vítr. „Připravujeme různé přesuny oddělení, přibližování oddělení, sestěhování odborností,“ řekl před časem Pejchl.

Proti jeho jmenování do funkce se ostře postavili starostové okolních obcí i primáři jednotlivých oddělení. Od začátku upozorňují, že Pejchl začal s nenávratnými změnami k horšímu. Primáři hrozí, že z nemocnice kvůli němu odejdou.

„Josef Pejchl je manažer, který přišel vyřešit krizi v nemocnici a má plnou důvěru kraje. A samozřejmě zavádění pořádku vyvolává pnutí,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD). Dodal, že se ukázalo, že problémy jsou mnohem větší, než jsme očekávali.

Nemocnice má narušenou statiku a dluhy, které sahají do milionů

Hlavní budova je v havarijním stavu. Generální dodavatel stavby firma Metrostav reklamaci uznala už v roce 2005, od té doby se nic nedělo. Dnes má budova porušenou statiku, všude praská zdivo. „S rekonstrukcí už se částečně začalo, zatím nijak neovlivnila chod nemocnice. V létě bude nemocnice spíše připomínat staveniště,“ řekl Pejchl.

Vedení chce dostat nemocnici z dluhů. Vloni skončila ve ztrátě 19 milionů korun. „Musíme zlepšit efektivitu práce a řízení ekonomiky. Nemocnice například začíná mapovat spotřebu léků nebo efektivní využívání sálů,“ popsal ekonomický náměstek Jindřich Pleva. Výsledky přinesl rozsáhlý audit, který si nemocnice nechala zpracovat.

V kyjovské nemocnici odhalili dva opilé lékaře ve službě, oba dostali vyhazov

Anesteziolog a šéf odborového klubu kyjovských lékařů Tomáš Slanina byl ve službě opilý. V krátké době jde o druhý případ, který byl v nemocnici odhalen. Nemocnice vyhlásila nulovou toleranci a chystá u zaměstanců namátkové kontroly. „Pokud se pracovník odmítne podrobit zkoušce na alkohol, tak bude okamžitě ukončen jeho pracovní poměr. Pracovníci mohou být také stíháni,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Zdechovský. 

Podle odborníků na prevenci závislosti často alkohol souvisí se syndromem vyhoření. Nemocnice chce připravit program prevence, v němž se bude snažit lékařům vysvětlit základy dobré psychohygieny a odpočinku.

Vydáno pod