Dukovany úspěšně zvládly simulovaný blackout

Dukovany (Třebíčsko) - V Dukovanech dnes energetici trénovali obnovení dodávek proudu při úplném výpadku přenosové sítě i všech rezervních zdrojů v atomové elektrárně. Podle scénáře havarijního cvičení se elektřinu nutnou pro chlazení jednoho ze čtyř reaktorů podařilo zajistit z vodní elektrárny na Vranovské přehradě. Cvičení zaměřené na takzvaný blackout se v posledních pěti letech koná v Dukovanech pravidelně.

Vážnou havárii jednoho ze čtyř bloků s velkým únikem radioaktivní vody nacvičovali energetici už včera. Dalším bodem scénáře byla evakuace pracovníků a měření radioaktivity v okolních obcích. Hasiči taky prověřili možnosti pro obnovení dodávek chladicí vody do poškozeného bloku. „To, co bylo primárně na té Fukušimě, tedy ztráta napájení, a proto i ztráta bezpečnostních systémů pro dodávku vody, je tématem i tohoto cvičení,“ potvrdil technik havarijního štábu Petr Velebil.

Podle scénáře cvičení muselo kvůli sérii dalších vážných komplikací 800 pracovníků do krytů. „Ukrytá je většina lidí, zůstává jen obsluha reaktorů, protože všechny čtyři bloky běží, je to jenom cvičení,“ doplnil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Přesun všech lidí do bezpečí trval asi hodinu a půl. Evakuace se ale netýkala pracovníků, kteří řídili provoz elektrárny. I během cvičení totiž běžely naplno všechny čtyři dukovanské bloky.