Blansko na pět dní ovládli skauti, sjelo se jich tisíc

Blansko – Tisícovka skautů a skautek z celé České republiky se začala včera odpoledne sjíždět do blanenské části Češkovice. Účastní se tu pětidenního setkání pro skautské teenagery ObRok11. Program největšího skautského setkání u nás začal včerejší noční hrou po Blansku a bude pokračovat až do nedělního dopoledne. Účastníkům nabídne lanové aktivity, hry, koncerty, divadlo a především příležitost poznat se s mladými lidmi z celé České republiky.

„Celkem dorazilo asi 750 účastníků. Chod a organizaci setkání bude zajišťovat 120 lidí a dalších 100 až 150 hostů přijede na doprovodné programy, workshopy a přednášky. Celkem se tak v Blansku setká více než 1000 skautů a skautek z celé republiky.“ Uvedla tisková mluvčí ObRoku Lucie Kolischová. Kromě několika velkých společných akcí, jako bude například hra v prostoru Moravského krasu, si mohou účastníci vybrat z celkem stovky programů – od přednášky jeskyňářů přes masážní či fotografické workshopy po sportovní aktivity jako jóga a Frissbee. Večer pak na účastníky čeká posezení v čajovně, tančírna, divadlo i koncerty vybraných kapel.

Roveři a rangers

Dva anglické výrazy označují výchovnou kategorii mladých lidí od 15 do 26 let. Výraz „rověři“ se používá pro chlapce, „rangers“ si říkají dívky.

NO COMMENT: Celostátní setkání skautů ObRok11 v Češkovicích (zdroj: ČT24)

Během pěti dnů si skauti nebudou jen užívat zábavy, ale také pomáhat. „Posláním ObRoku je setkávání mladých lidí, kteří se nejen baví, ale i spolupracují a rozvíjejí se. Skauti a skautky si odvážejí i zkušenost se zapojením do občanské společnosti. Díky drobným aktivitám, kterými se budou zapojovat do veřejného života na Blanensku, si pro svoje oddíly odnášejí zkušenost, že zajímat se o své okolí je vlastně samozřejmostí,“ popsal hlavní vedoucí akce Miroslav Martinek. Roveři a rangers, jak si říkají skauti a skautky nad 15 let, tak naplní svoje heslo „Sloužím“.

Putovní setkání skautů a skautek nad 15 let se letos koná už pošesté. Jak napovídá název, ObRok11 se koná vždy jednou za dva roky. V roce 2009 ho hostila tereziánská pevnost Josefov u Jaroměře.