Animefest zahajuje Týden japonské kultury v Brně

Brno - Animované filmové postavy, origami nebo ničivé tsunami. Co mají společného? Japonsko. V jihomoravské metropoli dnes začíná festival japonských animovaných filmů a komiksů Animefest, který zahajuje Týden japonské kultury v Brně. Návštěvníci se mohou těšit vedle filmových představení také na workshopy, benefiční koncert, dílny origami (papírové skládanky) nebo ukázky ikebany, tedy japonského umění aranžování květin.

Letošní Animefest nabízí přehlídku nejlepších japonských animovaných filmů, nabitý je i doprovodný program. Jaké jsou japonské videohry, co znamená „crossdressing“ a proč je v animovaných filmech stále populárnějším fenoménem, nebo jak vypadá lolita styl v oblékání a proč mu japonské dívky tak propadly - také na to odpoví připravené workshopy a přednášky. Více napoví program Animefestu a program Týdne japonské kultury.

Co je co?

Anime = japonský animovaný film nebo seriál, které jsou kresleny japonským stylem manga

Manga = japonské označení pro komiks

Animefest rozvrhl promítání a přednášky mezi sál Břetislava Bakaly, hotel Continental a kino Scala. Tam se bude vysílat bez přestávky od pátečního večera až do nedělního odpoledne.

Týden japonské kultury se nese v duchu pomoci zdevastované zemi

Letos organizátoři pořádají také dobročinnou aukci na pomoc Japonsku, které v březnu zasáhla vlna tsunami. Dražit se budou kimona, poukázky do japonské restaurace i švestková vína z této země.

První Animefest se konal v roce 2004 a navštívilo jej přes 200 fanoušků.