Třebíč možná přijde o 40 milionů kvůli úplatkům

Třebíč – Druhému největšímu městu Vysočiny hrozí, že přijde o desítky milionů kvůli uplácení ve veřejné soutěži. Radnice neví, zda získá evropskou dotaci na stavbu nové tělocvičny, protože šéf dodavatelské stavební firmy čelí obvinění z úplatkářství. Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod už pozastavila administraci dotace.

Vše se točí kolem stavby nové tělocvičny u základní školy na Václavském náměstí v Třebíči. Radnice se bojí, že stavbu za 58 milionů korun bude muset nakonec zaplatit úplně sama. Bezmála 40 miliony měla přispět EU, jenže předsedu představenstva dodavatelské akciové společnosti Outulný policie obvinila z pletichy při veřejné soutěži. „Viní ho z toho, že měl nabídnout zástupcům jiné firmy finanční prostředky za to, že se de facto zdrží ve výběrovém řízení na stavbu tělocvičny,“ potvrdil okresní státní zástupce Zdeněk Špaček.

Peníze zatím Třebíč neuvidí. „My teď budeme ten případ v rámci toho pozastavení dotace prošetřovat, teď nevyplatíme žádné finanční prostředky, o které by si město požádalo, ale nebudu předjímat, jak by ten případ mohl být vyřešen,“ okomentovala případ mluvčí regionální rady Kateřina Kurková.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zakázka se prodražila o 14 milionů

Vše tedy záleží na tom, jak dopadne případ u soudu. Už od začátku je ale zakázka plná nesrovnalostí. Za bývalého vedení města ji získala firma Outulný hned dvakrát. Poprvé sama s cenou 44 miliony korun, podruhé po zrušení předchozí zakázky už v konsorciu s dalšími firmami za cenu bezmála 58 milionů. „To je ten rozpor, který jsme i jako opoziční zastupitelé tehdy kritizovali, ale když jsme nastoupili na radnici, stavba byla v hrubé stavbě postavena a dokončovaly se poslední práce,“ uvedl starosta města Pavel Heřman.

Současné vedení města si ale nemyslí, že by do údajné korupce byli vtaženi jejich předchůdci na radnici. Odmítá také spekulovat o tom, na jakých dalších investicích by Třebíč musela šetřit, pokud by o dotaci skutečně přišla. Stavební firma Outulný proti obvinění podala stížnost. Ústy svého majitele jakékoli pochybení odmítá a tvrdí, že všechno jsou lži, které si vymyslela konkurence.