Melanom ohrožuje i lidi s větším množstvím pih

Praha – Ordinace kožních lékařů se zítra v rámci Evropského dne melanomu otevřou i pro neobjednané pacienty. Češi totiž prevenci rakoviny zanedbávají a přicházejí do ordinací pozdě. Doktoři z unie navíc nyní přišli s novou teorií, kterou zatím ověřili jen na 60 tisících lidech. Podle prvních závěrů už nejsou nejvíc rizikovou skupinou jen lidé se světlou pokožkou nebo ti, kteří se v dětství spálili. Ohroženi jsou i lidé s velkým počtem pigmentových znamének a větším počtem nepravidelných pih.

Nechat si zkontrolovat pihy by čas od času měl každý. Lékaři už během tohoto týdne bezplatně vyšetřovali kůži přímo na ulici. Ve stanu proti melanomu uprostřed Prahy zkontrolovali tisíce lidí. Jen během prvního dne si vyslechli smutnou diagnózu hned tři příchozí. „Jeden melanom jsme našli i u mladé ženy, která byla v 5. měsíci těhotenství,“ řekl ČT přednosta kliniky dermatovenerologie FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Za posledních 40 let se počet melanomů šestkrát zvýšil

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Od 9. do 10. května bude stan proti melanomu na ruzyňském letišti, 13. května se přesune do Ostravy. Během pondělí navíc otevřou stovky českých kožařů své ordinace i pro neobjednané příchozí. „Kdyby nebyl melanomový den, kdy mohou přijít do ordinace bez objednání a v podstatě zadarmo, tak by nepřišli,“ domnívá se primářka kliniky dermatovenerologie FN na Bulovce Naděžda Vojáčková. Ročně přitom lékaři objeví melanom 1 600 novým pacientům, 300 jich zemře.

Lékaři proto lidi neustále nabádají, aby se na sluníčku nezapomínali mazat. Češi to totiž neumí, zapomínají se každé dvě hodiny znovu natřít a krému dávají málo. „Má se dávat množství, které když si natřete na kůži, tak už je relativně vidět. Máte spotřebovat na celé tělo asi třetinu lahvičky, což málo kdo dělá,“ dodal Arenberger.

Melanom
Zdroj: ČT24/www.dermanet.cz