Soud potrestal vedení Dělnické strany podmínkami a peněžitými tresty

Brno - Městský soud v Brně se opět zabýval výroky vedení zrušené Dělnické strany (DS) z prvomájové demonstrace v roce 2009 v Brně. Potrestal podmínkami a peněžitými tresty čtyři její členy, kteří působí ve vedení Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), a další dva řečníky. Městský soud označil jejich výroky za extremistické. Krajský soud v Brně ale tento verdikt zrušil a nařídil opětovné projednání kauzy. Městský soud dnes ale tresty znovu ve stejném rozsahu potvrdil.

Podmínky od čtyř do osmi měsíců a pokuty od 20 do 30 tisíc korun udělila soudkyně Šárka Schinzelová v kauze již loni v listopadu. Předseda současné DSSS Vandas dostal čtyři měsíce vězení s podmíněným odkladem na 20 měsíců a pokutu 25.000 korun. Velmi podobné byly i ostatní tresty. Krajský soud v Brně ale verdikt později zrušil. Nařídil opětovné projednání kauzy s podrobným výslechem soudního znalce na extremismus Michala Mazla.

Znalec byl vyslechnut dnes a potvrdil, že výroky šestice byly krajně radikální, vyvolávaly rasovou nesnášenlivost a nepřímo byly spojeny s nacismem. Vandas a spol se podle jeho názoru svými výroky dotkl menšin žijících v České republice, zejména Romů, Vietnamců a přistěhovalců. Varovali před „imigrantskou vlnou cunami“, hovořili o Vietnamcích vyrábějících drogy a kritizovali Romy zneužívající státní spociální dávky.

Představitelé DSSS odmítali dřívější Mazlův posudek, který analyzoval jejich projevy. Označili jej za zmatený a nelogický. S tím se ale soudkyně neztotožnila.

„Obžalovaní mírnili a zlehčovali své původní výroky, označovali je za alegorii, nadsázku a vtip,“ doplnila soudkyně. Připomněla, že Dělnická strana byla zrušena Nejvyšším správním soudem právě kvůli extremistickým postojům svého vedení i příznivců. Zdůraznila, že argumenty, jimiž se obžalovaní hájili, by jim neuvěřilo „ani sedmileté dítě“. Připomněla, že v nich odkazovali na nacistickou třetí říši a opěvovali „bílou Evropu“.

Vandas po verdiktu řekl, že se s ostatními odsouzenými proti verdiktu opět odvolá k brněnskému krajskému soudu. „My na těch výrocích, tak jak jsme je pronesli na 1. máje 2009, trváme. My na nich nemíníme nic měnit, ani se za ně nestydíme. Byly to výroky pravdivé. Rozhodně nemáme důvod k lítosti nebo sebelítosti,“ zdůraznil předseda DSSS.

Vydáno pod