Vsetínští zastupitelé nastavili tvrdší pravidla pro neplatiče

Vsetín – Vsetín v boji s neplatiči ještě více přitvrdí. Kdo bude chtít dál bydlet v městském bytě, bude muset projevit snahu splácet. Z celkem 13 milionů dluhu je hned 10 milionů nedobytných, o zbývající tři miliony chce radnice bojovat. Od prvního července už bude s nájemníky uzavírat jen smlouvy na dobu určitou, se splátkovým kalendářem a exekutorským zápisem. Ten urychlí případné vyklizení bytu.

Zastupitelé dnes schválili změnu postupu při uzavírání nájemních smluv na pronájem bytů na dobu určitou. „Nájemci budou mít možnost vyrovnat veškeré dluhy ke stávajícímu bytu do konce září. Aby s nimi radnice uzavřela od 1. července smlouvu na dobu určitou, konkrétně na půl roku, musí si do poloviny května zažádat o splátkový kalendář na dluhy z nájemného z předcházejících bytů. Součástí splátek budou i místní poplatky, případně pokuty,“ přiblížila místostarostka Květoslava Othová. Tvrdý postup města možná přinese úspěch. Na zasedání zastupitelstva se objevilo hned dvanáct žádostí o splátkový kalendář. Všechny žádosti zastupitelé schválili. Žadatelé tak budou muset ke stávajícímu nájmu platit navíc tisícikorunu měsíčně jako splátku za své předešlé dluhy. V některých případech přesahují dřívější dluhy nájemníků i sto tisíc korun.

Kdo nesplácí, nebydlí

Hlavní zbraní města je však uzavírání nájemních smluv pouze na půl roku. Město se tak chce bránit dalšímu navyšování dluhu na nájemném. Součástí půlroční smlouvy bude i tzv. exekutorský zápis, na jehož základě bude moci radnice v případě nesplácení dluhů podat návrh na vyklizení bytu. „Získání souhlasu od soudu trvá mnohdy řadu měsíců a dluhy se tím pádem navyšují. Zmíněným opatřením se administrativa časově zkrátí,“ doplnila místostarostka Othová.

V současné době dluží nájemníci radnici za nájem přibližně třináct milionů korun. Deset milionů, které dluží především bývalí nájemníci, musí město odepsat jako nedobytné. Dlužníky jsou totiž lidé bez jakéhokoliv příjmu a bez domova. Zbývající dluhy však mají na kontě nájemníci, kteří stále v městských obydlích žijí a část závazků si přetáhli z minulosti.