Mikulčice obnovují Slovanské hradiště. Chtějí do UNESCO

Mikulčice – Obnovený výzkum vykopávek slovanského kostela dokončují v těchto dnech archeologové v Mikulčicích na Hodonínsku. Odhalené základy památky z dob Velké Moravy odborníci po dokončení výzkumu opět zasypou, na povrchu pak z cihel vznikne obrys původní stavby. Akce je součástí obnovy areálu Slovanského hradiště a jeho kandidatury na seznam památek UNESCO v roce 2013.

Takzvaný desátý kostel je jedním z tuctu sakrálních staveb, které jsou v areálu Slovanského hradiště k vidění. Vedení muzea se rozhodlo areál pro návštěvníky zatraktivnit vyvýšením základů všech staveb velkomoravské akropole. Díky nim si návštěvníci archeoparku budou moci lépe představit, jak kostely a další stavby vypadaly. 

Než se do práce pustí stavební dělníci, musí archeologové památky znovu prozkoumat. V těchto dnech dokončují výzkum „desátého kostela“. „Kostel byl objeven už v roce 1963 a my se sem po padesáti letech vracíme,“ uvedl archeolog Lumír Poláček z Archeologického ústavu Akademie věd v Brně. Archeology nečekají žádné senzační objevy, protože místo už jednou bylo prozkoumáno. Snaží se ale najít odpovědi na otázky, které se týkají stavby samotné – jejího přesného stáří, technologie výstavby. „Až výzkum dokončíme, pokryjí se základy geotextilií a znovu zasypou, aby zůstaly zachované pro další generace,“ popsal postup prací Poláček. Na povrchu potom dělníci zbudují zídku, která návštěvníkům ukáže přesný obrys velkomoravské památky. 

Slovanské hradiště v nejlepší společnosti 

Ministerstvo kultury považuje areál Slovanského hradiště za nejlépe připravený a zvolilo jej jako prioritu pro kandidaturu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Mikulčice se o zapsání už jednou ucházely v roce 2006, ale nakonec byla žádost stažena. Úředníci doufají, že tentokrát bude úspěšná. „Je to skutečně doklad významné dějinné události ranného středověku, který je spojen nejen s českou státností, ale i s dalšími zeměmi, jako je Bulharsko, Polsko, Rusko a nakonec vlastně i Řecko, odkud Cyril s Metodějem pocházeli,“ řekl vedoucí krajského odboru památkové péče Tomáš Drobný.

Ve výčtu zemí nesmíme opomenout Slovensko. V dobách Velkomoravské říše sahalo hradisko až k dnešní obci Kopčany na opačné straně hranice. Kandidaturu na seznam UNESCO tak Česko podává společně se Slovenskem. Pokus o zápis je plánován na rok 2013. Toto datum není náhodné, na tento rok připadá výroční přesně 1150 let, kdy na Moravu přišli slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj. Jestliže bude kandidatura úspěšná, zapíše se mikulčický areál na listinu nejprestižnějších památek světa, po bok takových skvostů, jako jsou egyptské pyramidy nebo Velká čínská zeď. 

Lávky přes řeku Moravu se návštěvníci jen tak nedočkají 

Zatímco obnova půdorysů slovanských staveb probíhá bez problémů, dlouho slibovaná lávka přes řeku Moravu ještě stále nestojí. Místní přitom usilují o propojení Mikulčic se slovenskými Kopčany už několik let, lávka pro pěší a cyklisty byla poprvé slibovaná v roce 2006. „Jsou tam velmi striktní podmínky ze strany Povodí Moravy i ze strany životního prostředí. Vypracovali jsme projekt společně se Slovenskem, který počítá, že do konce roku 2012 by měla být  hotova projektová dokumentace,“ uvedl Drobný. Ani tak ale nebude vyhráno. Na lávku bude nejprve potřeba sehnat peníze, až potom se může začít stavět.

Letecký snímek části areálu hradiště
Zdroj: ČT24/Mikulčice