Lodě na Baťově kanálu budou Babicemi asi jen projíždět

Babice - Dlouhé spory, vedené mezi zastupiteli Babic na Zlínsku o zřízení přístavu na Baťově kanále, byly zřejmě zbytečné. Obec se stala další obětí zákona o vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu. Z původních 100 tisíc korun by nově měla obec zaplatit celkem 9 milionů. Novela zákona se měla původně stát nástrojem pro boj proti rozšiřujícím se fotovoltaickým elektrárnám, obrátila se ale proti rozvoji obcí.

Zastupitelé ani starosta Babic boj za zřízení přístavu nevzdávají, jejich naděje ale nejsou velké. Jedna žádost o udělení výjimky ze zákona už byla zamítnuta. Starosta ale posílá další žádosti, nechce totiž přijít o už schválenou dotaci 12 milionů korun na vybudování přístavu.

 Stavbu kanálu provázely spory zastupitelů

Uměle vyhloubená laguna měla podle svých zastánců přilákat turisty, nabídout nová pracovní místa a taky ochránit lodě před velkou vodou. Zastupitelé dlouho váhali, zda mají na projekt přístaviště kývnout, museli by totiž ke slíbeným 12 milionům korun přidat další 3 miliony z rozpočtu obce. To se ale některým zastupitelům nelíbilo. Změnu přineslo až odstoupení jedné zastupitelky, její náhradník pak projekt podpořil. V obci se mluvilo o zastrašování a používání mafiánských praktik.