Do brněnského hereckého nebe odešel Erik Pardus

Brno - Po dlouhé nemoci, s níž se léčil již několik měsíců, zemřel v Brně, ve věku 54 let, divadelní a filmový herec Erik Pardus. V Pardusovi předčasně odchází další významný brněnský herec, jehož si oblíbili diváci stejně jako kritici a odborníci. Diváci jej mohou znát jako představitele vedlejších rolí z nejrůznějších filmů, kterých má na kontě desítky, především ale z prken Městského divadlo Brno. Na brněnské scéně hrál od roku 1982, v roce 2007 za svůj herecký výkon obdržel cenu Thálie.

Erik Pardus se narodil 2. února 1957 v Uherském Hradišti. Od pěti let však žil se svými rodiči v Brně. Po ukončení studia na Janáčkově akademii múzických umění se stal divadelní hercem a prkna svého prvního angažmá nikdy neopustil.

"Vždy nás fascinoval…

… absolutním ztotožněním se svými postavami v rolích dramatických a díky svému zázračnému intelektu nás ohromoval, šokoval a rozradostňoval v komediálních postavách. Darem rozesmát své obecenstvo i své kolegy vynikal nad ostatní." /ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša/

Pardus začínal spíše u komediálních rolí, s věkem a zkušenostmi pak přicházely i vážnější úlohy, například Jago v Shakespearově Othellovi. V roce 2007 obdržel cenu Thálie v oboru činohra za ztvárnění role Pavla I. ve hře Smrt Pavla I. od Dmitrije Merežovského na prknech Městského divadla Brno. Na repertoáru měl dosud jedenáctku rolí, například Francoise v Blbci k večeři, hospodského v Šumaři na střeše a Manuela v komedii Vrátila se jednou v noci. Poslední nastudovanou rolí zůstane barman Sanchez v Měsíčním kameni.

"Je lepší směřovat od komediálních rolí k vážnějším, charakterním postavám než naopak. Zkušenosti se zúročí a na jevišti to pak přichází spontánně, alespoň u mě. Nejsem žádný teoretik, ale spíš senzitivní typ, který se na jevišti rozpláče, když to cítí, a ne proto, že to má připravené," řekl Pardus v roce 2008 v jednom z rozhovorů po získání Thálie.

Ve filmu však hrál již od roku 1969. Později hrál v televizních pohádkách a
seriálech z brněnského studia České televize. Mezi jeho známější filmové role patří Píďa z filmuRomance za korunu nebo Zahálka ze seriálu Četnické humoresky. Zahrál si ale i v divácky oceňovaných seriálech Černí baroni, Konec velkých prázdnin a naposledy také v sérii Vladimíra Michálka Okno do hřbitova.

Silný kuřák od loňského podzimu bojoval s rakovinou plic. Nemoc jej porazila včera ve večerních hodinách. Brněnská divadelní obec již letos přišla o Ladislava Lakomého. Zemřel také Karel Janský, který strávil v Městském divadle 45 sezon. Lakomý i Pardus rovněž hráli v televizních Četnických humoreskách.

  • Erik Pardus (vlevo) a Ivan Trojan v epizodě Klaudynka ze seriálu Četnické humoresky zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2539/253815.jpg
  • Erik Pardus autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2539/253809.jpg