V Jihlavě se bude stavět vědecký park za půl miliardy

Jihlava / Karlovy Vary – Už letos se začne v Jihlavě stavět vědecko-technický park. Na okraji městské průmyslové zóny má nákladem 470 milionů korun vyrůst špičkové výzkumné centrum s laboratořemi a vědeckým zázemím. Nový areál má dále do krajského města přilákat stovky vědců. Investor, obecně prospěšná společnost Energoklastr, už má stavební povolení i příslib evropské dotace. „Projekt vědecko-technického parku na Vysočině je určený pro malé a střední firmy s tím, že bychom je rádi nalákali na spolupráci s univerzitami a výzkumnými organizacemi,“ prozradil Jan Rakušan, předseda představenstva společnosti.

„Kraj Vysočina je jedním z lídrů právě v energetice, tak bychom samozřejmě chtěli podporovat energetické obory,“ říká Libor Joukl, náměstek hejtmana za ČSSD.

Podle plánů mají být do tří let postaveny dvě nové velké budovy. Jedna administrativního typu a druhá laboratorní, hlavně pro výzkum obnovitelných zdrojů energie. „Bude tam laboratoř transformace biomasy, jedno z využití bude pro bioplyn. Budovy budou opatřeny fotovoltaickými články,“ popisuje Pavel Ryant z Mendelovy univerzity v Brně.

Reportáže Radovana Daňka a Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Podle předsedy představenstva společnosti Energoklastr Jana Rakušana vytvoří park během tří až pěti let na 250 pracovních míst.

V jiných krajích mají podobné projekty veliké problémy

Některé kraje ale mají s udržitelností podobných projektů a získáním špičkových vědců problém. S hrozbou vrácení dotace se kvůli tomu už potýkali v Plzeňském, Jihomoravském nebo Pardubickém kraji. Na Karlovarsku museli z některých záměrů ustoupit. Vysočina si takové problémy nepřipouští.

V Karlovarském kraji chystali dokonce dva vědecko-technické parky. První měl vyrůst v bývalých kasárnách ve Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní. Radnice si nechala za své peníze zpracovat projekt se zaměřením na výzkum nanovláken. Jenže se nepodařilo zajistit úvěr na stavbu.

„Všechny bankovní domy požadovaly záruku krajského úřadu na tuhle půjčku. Krajský úřad záruku neposkytl, tudíž nám zůstal pouze dluh sedm milionů za projekt,“ vysvětluje starosta Velké Hleďsebe za TOP 09 Vítězslav Padevět.

Najít partnera a přilákat vědu

Vědecko-technický park spolu s novým univerzitním areálem chce vybudovat také samotný Karlovarský kraj, a to bezprostředně vedle úřadu hejtmanství.

„Pracujeme na dvou variantách. Jedna, že bychom chtěli založit nové organizace. Druhá, že bychom chtěli najít spolupráci, partnera a vědu sem přilákat,“ plánuje radní Vratislav Emler, Doktoři za uzdravení společnosti.

Skeptici si ale myslí, že vědecko-technický park v regionu zatím nemá smysl. „K představě, že by se nějaký výzkumný ústav detašoval do Karlových Varů, jsem velice skeptický,“ říká Jiří Kotek, opoziční zastupitel za Alternativu. Většina průmyslových provozů získává inovace a nové technologie od svých mateřských firem, které mají sídlo jinde.

Projekt pro Karlovarský kraj
Zdroj: ČT24
Vydáno pod