Lidé z Chropyně nevěří, že všechny rozbory jsou v pořádku

Chropyně - Obyvatelé Chropyně na Kroměřížsku, kde začátkem dubna shořel podnik na zpracování plastů, dnes debatují s expertem ze Státního zdravotního ústavu v Ostravě Jiřím Bílkem. Ten lidem vysvětlí, jak se po ničivém požáru továrny změnilo životní prostředí ve městě. Hlavně chce lidem říct, že nemusí vybíjet svoje zvířata ani znehodnocovat zahrádky. V půdě ani v mléce se neprokázaly nebezpečné toxické látky, výsledky rozborů jsou v normě. Na schůzku dorazily asi čtyři desítky místních a dobrým zprávám příliš nechtějí věřit.

Státní zdravotní ústav zkoumal ovzduší, zeminu, vodu ze studní, ale i vejce, kravské mléko a králíky. „Žádný z výsledků neprokázal jakékoliv ohrožení, nikde nebyly zjištěny žádné koncentrace, které by odporovaly jakýmkoliv českým nebo mezinárodním normám,“ popsal Bílek. 

Podle něj jsou výsledky naměřené v Chropyni stejné jako v Ostravě, Olomouci nebo Liberci. „U ovzduší tedy nemohl vzniknout žádný problém, nemohlo dojít k rozvinutí chronických problémů,“ dodal Bílek. Stejné jsou i údaje z ostatních rozborů.

Nemáme raději poslat děti na prázdniny pryč, ptají se místní

Přítomní lidé jsou poměrně nedůvěřiví. Domnívají se, že měření hygieniků probíhalo příliš krátce. To jim Bílek ze Státního zdravotního ústavu i zástupci krajské hygienické stanice vyvracejí.

Lidé mají obavy také proto, že místo požářiště je pořád cítit. Hygienici odpovídali i na to, jestli mohou rodiče nechat v Chropyni bez obav v létě svoje děti. Odborným argumentům příliš nechtějí naslouchat.