V Knínicích začali s unikátním přesunem roubenky ze 17. století

Knínice u Boskovic - V Knínicích u Boskovic dnes začal dlouho připravovaný projekt přemístění 320 let staré selské usedlosti. Dům etnologové považují za jediný podobně dochovaný pozůstatek lidového stavitelství Malé Hané. Stavba však měla být srovnána se zemí, protože majitel chce na jejím místě postavit nový dům. Nejprve ji ale nabídl místním nadšencům, kteří se dům rozhodli zachránit. Začali jej rozebírat kousek po kousku a převážet do blízkého skanzenu.

Místní nadšenci z občanského sdružení Živé muzeum nejprve změřili rozměry budovy, označili všechny trámy, hliněné omítky a vápenné nátěry. Z jednotlivých označeních dílů v průběhu letošního roku roubenku opět sestaví. Díly, které budou příliš poškozené, vyrobí sdružení znovu jako přesné kopie. Dům je vůbec prvním, který se pokusí zachránit přemístěním.

Ještě před převozem očíslovali jednotlivé trámy, hliněné omítky a vápenné nátěry a v průběhu roku pak jednotlivé díly roubenky podle čísel opět sestaví. „Na každém kousku stavby je štítek, na kterém jsou vyražena čísla a písmena. To nám zařazuje jednotlivé díly k určité části stavby. Navíc máme i schéma na papíře, kde jsou jednotlivé sekce vyznačeny,“ vysvětlil etnolog a předseda sdružení Jiří Pokorný. Třeba trámy jsou číslovány zespoda nahoru.

NO COMMENT: V Knínicích u Boskovic začali přemisťovat roubenku ze 17. století (zdroj: ČT24)

Stavbu tvoří tři části - komora, v níž se skladovaly například potraviny, průchozí síň a obytná světnice. „Tady je světnice rozdělená na jednu větší a druhou menší, která mohla sloužit jako vejminek,“ popsal Pokorný.

Dům byl postaven po rozsáhlém požáru v obci na konci 17. století

Dům v Knínicích u Boskovic podle odborníků vznikl v roce 1692, tedy dva roky po rozsáhlém požáru obce. Jedná se o drobný roubený dům se světnicí, síní a komorou. V interiéru převažují podlahy z dusané hlíny. „Před lety se uvažovalo, že by byl dům prohlášen za národní kulturní památku, bohužel byla stavba v minulých desetiletích už několikrát přestavovaná, a navíc chybí vazby na další takové stavby v okolí,“ uvedl Pokorný.

„Podobných staveb je regionu Malé Hané velice málo, většinou jsou už odkázány k zániku,“ řekl Pokorný. Snem občanského sdružení Živé muzeum je vybudování muzea v přírodě - malého skanzenu ve Světlé, který by sloužil jako pomník lidové architektury Malé Hané.