Brněnská muzea se už posedmé otevřou návštěvníkům v noci

Brno - Šestnáct pořadatelů a stovky míst k navštívění. Tak by se dal ve stručnosti charakterizovat sedmý ročník Brněnské muzejní noci. V sobotu 14. května totiž většina muzeí a kulturních institucí v Brně nezavře své brány se západem slunce, ale výstavy, výtvarné dílny, přednášky, koncerty, divadelní představní, různé ochutnávky a mnoho dalšího bude pokračovat do pozdních večerních hodin. Vše je pro návštěvníky zdarma, stejně jako doprava mezi jednotlivými muzei ležícími třeba i mimo Brno.

Organizátoři letošního ročníku Brněnské muzejní noci si vzali za úkol nesnadný cíl. Díky popularitě akce, kterou každoročně navštíví až padesát tisíc lidí, chtějí lákat návštěvníky na výstavy a expozice i v průběhu celého roku.

„Každý rok se během muzejní noci snažíme ukázat, že máme lidem co nabídnout nejenom jednou v roce, ale téměř každý den. Pravidelných návštěvníků výstavních institucí však bohužel příliš nepřibývá a rádi bychom zjistili proč,“ vysvětluje ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný.

NO COMMENT: Muzejní noc 2010 (zdroj: ČT24)

I proto je letošní rok zaměřen hlavně na zpětnou vazbu od účastníků.  Muzea a galerie proto v rámci sloganu jednohlasně volají: „Povídejte, zajímáte nás! Díky vám můžeme být lepší!“

Organizátory letešního ročníku je šestnáct kulturních instutucí, které mají připraveny výstavy nebo program nejrůznějšího druhu na více než sto místech v Brně a na Brněnsku. Letos se nově do muzejní noci zapojilo i Národní divadlo v Brně.

„Ve všech našich divadlech se budeme snažit seznámit návštěvníky se ztichlou atmosférou, která následuje po konci představení. V Janáčkově divadle jsme navíc připravili horizontální divadlo, kde se diváci můžou po práci prospat a odpočinout si. Pro většinu lidí je totiž divadlo místo, kde se dupe a dokonce i zpívá,“ zažertoval ředitel ND Daniel Dvořák.

Brněnská muzejní noc vstupuje i do nejnovějších informačních technologií. Pokud jste tedy vlastníkem „chytrých“ mobilních telefonů s datovým připojením, můžete v průběhu celé noci sdílet své postřehy a fotografie pomocí geolokačních her Foursquare a Gowalla. Ostatní si budou muset vystačit s Facebookem a internetovými stránkami.

Program je také připraven v tištěné brožuře už nyní v autobuse, který je přistaven na náměstí Svobody. Stáhnout si jej můžete i zde v článku.

  • Dům umění autor: Dům umění, zdroj: Dům umění http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2541/254065.jpg
  • Mendlovo muzeum autor: Mendlovo muzeum, zdroj: Mendlovo muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2541/254068.jpg
  • Hvězdárna autor: Hvězdárna, zdroj: Hvězdárna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2541/254067.jpg
  • Brněnská muzejní noc autor: brnenskamuzejninoc.cz, zdroj: brnenskamuzejninoc.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2541/254089.jpg