Mnohé sklípky na jihu Moravy jsou na prodej, přesto rostou nové

Bořetice/ Velké Pavlovice -Nové vinné sklepy rostou například ve dvou vyhlášených vinařských obcích na Břeclavsku. Nejde přitom o ojedinělé aktivity některých místních vinařů, stavět se mají celé ulice. Obce tak chtějí přilákat víc turistů.

Svah na okraji Velkých Pavlovic teď připomíná spíš pískovnu než vinařskou oázu. Už brzy tady přitom vyroste 15 nových vinných sklepů. Staví si je sami vinaři, jejich poněkud neobvyklý vzhled si vybrali sami.

Základní prostor pro sklepy je připravený, samotné chodby si bude hloubit každý vinař sám. Stavět se začne snad v červenci, příští rok už můžou sklepy sloužit svým majitelům. Město si od celé akce slibuje, že přiláká více turistů.

Starosta Bořetic Václav Surman o projektu nové uličky (zdroj: ČT24)

„Vinařská ulička zapadá do našeho plánu, aby se Pavlovice staly ještě více přitažlivými, aby sem přišli další investoři a další spotřebitelé vína a jiných zdejších produktů,“ vypočítává starosta Velkých Pavlovic Zdeněk Karber (nez.).

Rozšiřovat se bude i populární Kraví Hora

V nedalekých Bořeticích jsou sklepy tak hustě vedle sebe, že další rozšiřování by nesnesly. Státní hranice vinařské republiky Kraví hora se proto budou posouvat dál na východ. Obci už se hlásí vinaři, kteří by v nové lokalitě chtěli sklepy stavět. Nové sklepní uličky v Bořeticích a Velkých Pavlovicích jsou přitom naprosto ojedinělé. Ve většině vinařských obcí se spíše rozšiřují už existující sklepy.