Vybírají kontejnery, ale nejsou bezdomovci. Chtějí upozornit na plýtvání

Brno - Zuzana Candigliota je právnička, Jan Motyčka učí angličtinu. Přesto po setmění obcházejí kontejnery u brněnských supermarketů a noří se do nich za zbytky jídla. Nenutí je k tomu tíživá životní situace, hnacím motorem jejich počínání je hlavně snaha poukázat na to, že jídlem se plýtvá a že obchodní řetězce zbytečně vyhazují potraviny, které jsou v pořádku a poživatelné. Patří mezi stoupence takzvaného dumpster divingu (v překladu potápění do kontejnerů) neboli freeganismu.

„Free znamená, že se jídlo snažíme získávat pokud možno zadarmo a nepodporovat tak systém a další zbytečnou produkci, když je spousta věcí, které je možné získat i bez peněz,“ vysvětluje Zuzana. „Jde hlavně o tu filozofii, myslím si, že nejsme v takové hmotné nouzi, abychom si to jídlo museli obstarávat čistě tímto způsobem,“ doplňuje ji Jan.

Na lov vyhozeného jídla freegani vyrážejí většinou až pod rouškou tmy. Přestože chodí jen na místa, kde jsou kontejnery volně přístupné, mají obavy, aby je obchody kvůli jejich častým návštěvám nezačaly zamykat. Některé z nich už tak činí. Třeba prostor popelnic u obchodního domu Tesco v centru Brna je podle freeganů nedobytnou pevností. „Tam je třeba žiletkový drát nebo je jiným způsobem znemožněno se tam dostat,“ potvrzuje Jan.

Freegani na cestě za potravinami, které se vyhazují zbytečně (zdroj: ČT24)

Nabídka kontejnerového menu není samozřejmě tak pestrá jako regály obchodů, když ale víte kam jít, dá se nalézt spousta lákavých potravin, kterých se prodejny už zbavily. „Co se týče ovoce a zeleniny, tak se tam dá najít opravdu vše, na co si člověk vzpomene. V některých kontejnerech je ta paleta skutečně pestrá,“ uvádí Jan. Většina přívrženců freeganismu si nic nedělá z toho, že se na ně kvůli jejich filozofii spousta lidí dívá skrz prsty. „Já se za to vůbec nestydím, spíš naopak mi to přijde výjimečné v tom smyslu, že na rozdíl od většiny lidí nepodléhám stereotypům, že ty kontejnery jsou něco fuj. Přitom kolikrát co kupují lidé v těch obchodech, to je mnohem horší – vzpomeňte si na takové ty aféry se shnilým masem, které odřezávali, a podobně,“ říká Zuzana.

„I kolegům v práci jsem ukázala to jídlo, co jsem našla vyhozené u supermarketu. Nejprve se trochu zdráhali, ale pak si to vzali a chutnalo jim. A divili se, jak třeba takovou krásnou brokolici vůbec mohl někdo vyhodit,“ doplňuje. „Musím říct, že čím víc lidí potkávám a říkám jim to, tak s tím souhlasí,“ potvrzuje šíření fenoménu i na jižní Moravě další freeganka Eva.

Freeganismu fandí i Jan Hollan z Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR CzechGlobe. Jídlem se podle něj nemá plýtvat, nemá se zahazovat. A v situaci, kdy je nadbytek, ne všechno se dá prodat nové a čerstvé, nabídka převyšuje odběr, tak je hodně hloupé, aby se zbytky nevyužívaly. Podle něj nelze přesně určit, jaké je množství jídla, které supermarkety vyhazují. „Je asi hodně velké, nedá se to ale zdokumentovat, u nás to určitě nikdo nedělal. V Británii se o to snažili, údajně přebytky činí až 20%, v USA mnohde dokonce dvojnásobek. Ale i u nás jsou určitě velké zbytky, které ten trh už nijak nezužitkuje,“ dokresluje situaci.

Poněkud jinak se na freeganismus přirozeně dívají zástupci supermarketů. Podle Judity Urbánkové, mluvčí společnosti Ahold, která provozuje supermarkety Albert, s dalším využíváním potravin nesouhlasí zejména proto, že nelze zajistit jejich nezávadnost. Množství jídla, které musí vyhodit, se snaží snižovat pomocí slevových akcí. „To, které se skutečně vyhodí, může být zdravotně závadné, má po záruční lhůtě nebo neodpovídá kvalitě,“ uvádí Urbánková.

Podle aktuálních údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se každý rok ve světě zničí nebo promrhá přibližně třetina potravin určených k lidské spotřebě. Ročně jde asi o 1,3 miliardy tun.

Reportáž, v níž freeganisty doprovodí štáb České televize na cestě za potravinami v kontejnerech, uvedeme v zítřejší zpravodajské relaci Týden v regionech ve 12:00 hodin na ČT 1.

  • Potraviny, které se vyhazují zbytečně, najdou freegani vždy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2546/254511.jpg
  • Potraviny určené k likvidaci, freegani si pochutnají autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2546/254501.jpg
  • Freegani hledají potraviny určené k vyhození autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2546/254508.jpg
  • Pořad Týden v regionech (sobota, 12.05 na ČT1) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2473/247256.jpg