Transat 6,50: Milan Koláček absolvoval další ze série závodů

Brno/ La Rochelle - V rámci přípravy na zářijový Transat absolvoval Milan Koláček na jachtě Gaben > Follow me závod Tour de Belle Ile. Kolem největšího ostrova Biskajského zálivu se letos jelo už pojedenácté. Na startu bylo neuvěřitelných 486 lodí, které se sjely ze všech koutů Francie.

Lodě byly rozděleny do jednotlivých kategorii podle délek a lodních tříd. Na startu nechyběly hvězdy francouzkého sólového i víceposádkového jachtingu jako Franc Cammas na VOR 70 (Groupama4), který bude startovat v letošním ročníku Volvo Ocean Race, nebo Sébastien Josse na maxitrimaránu Gitana 11 nebo vítěz Barcelona World race Jean Pierre Dick na novozélandské lodi JP54.

Závod měřil necelých 60 Nm ze zálivu Quiberon kolem ostrova Belle ill zpět do zálivu Quiberon. Nejrychlejší trimaran Gitana 11 zajel za rekordní 2 hodiny 37 minut. Milan společně s Ladislavem Šumberou a Milanem Růžičkou z Fulguru zajeli za 7 hodin 35 minut a ve své kateogorii obsadili 2. místo se ztrátou pouhých 10 sekund na první loď mini 6,50. Celkově Gaben > Follow me dojela na 154. místě.

Na startu závodu bylo poměrně větrno a vítr dosahoval v nárazech přes 30 uzlů (55 km/h). To vyžadovalo maximální pozornost při startovních manévrech a během první poloviny závodu, kdy lodě byly v bezprostřední blízkosti. Vzhledem ke složitosti ovládání prototypu Gaben > Follow me bylo zapotřebí předvídat i omyly ostatních lodí a snažit se zabránit jakému koliznímu kurzu s ostatními.

Gaben > Follow me se podrobila výměně kýlu za karbonový, který snížil hmotnost lodi o 30 kg. Tím by se měl zlepšit hydrodynamický odpor ve vodě a snížit těžiště kýlu o 60 mm níže oproti ocelovému. Je to jedna z velkých změn, které letos Gaben > Follow me zazanamenává před startem Transatu 6,50 v září.