Jednodenní chirurgie v Blansku je bez smlouvy s VZP

Brno - Blanenští radní řeší problém s jednodenní chirurgií, kterou na začátku roku v městské nemocnici s velkou pompou otevřeli. Novému oddělení se totiž nepodařilo získat smlouvu s pojišťovnou, a tak funguje „na dluh“. Nemocnici čí spíše městskou kasu stojí její provoz jeden a půl milionu měsíčně. Zatím jej hradí z toho, co vydělají jiná oddělení. Tento stav je však dlouhodobě neudržitelný a může nemocnici zadlužit.

Ještě před čtyřmi měsíci přitom ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková doufala, že smlouvu s největší tuzemskou pojišťovnou nemocnice bez problémů získá. Měla totiž podle svých slov ústní příslib, že podpis smlouvy po dostavbě oddělení nemocnice bude jen formální záležitostí.

Jednodenní chirurgie v Blansku přitom stála 50 milionů korun z veřejných prostředků. V novém pavilonu, který se plánoval několik let a je vybaven operačním sálem a takzvanným dospávacím oddělením pro šest lidí, se přitom mají operovat například křečové žíly, kýly, hemoroidy, jedodušší laparoskopické operace, případně jednodušší gynekologické zákroky. „Zatím ale gynekologické zákroky ani třeba ortopedické neděláme, a dokud nebudeme mít smlouvu s VZP, ani dělat nebudeme,“ prohlásila Danihelková.

Ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková o jednodenní chirurgii (zdroj: ČT24)

Takový stav si ale ředitelka vůbec nepřipouští, i když oddělení jednodenní chirurgie v současnosti jede na padesát procent. Od konce ledna přitom prošlo provozem kolem 150 pacientů. A optimista je i starosta města Lubomír Toufar. „O příslibu VZP existují zápisy z jednání s vedením nemocnice, které jsou zástupci pojišťovny signovány,“ snažil se zdůvodnit Toufar.

Jenže zástupkyně VZP Mistrová se rozhodně netváří, že by smlouva s VZP byla takovou samozřejmostí, jak o tom hovoří Blanenští. „Blanenská nemocnice nikdy žádný písemný příslib smlouvy od nás nedostala. Ale intenzivně jednáme, jakou formou jednodenní péči nasmlouvat,“ uvedla Radka Mistrová z Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Nemocnici tak hrozí, že se už za několik týdnů dostane do finanční ztráty. „Ještě v dubnu to bylo dobré, už v květnu se ale dostaneme do dluhů,“ vysvětlila ředitelka nemocnice. Všichni tak doufají, že se jim podaří smlouvu v nadcházejících dnech podepsat. Pak bude moci ředitelka přijmout i zbytek lékařů, s nimiž v původním plánu počítala. A bude tak moci rozjet provoz naplno.

  • Nemocnice Blansko autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2553/255230.jpg
  • Nemocnice Blansko autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2553/255231.jpg