Recyklace raketového paliva má u Vlachovic definitivně zelenou

Vlachovice – U Vlachovic na Zlínsku se definitivně začne recyklovat prošlé palivo z vojenských raket. Po krajském úřadu schválil záměr bohumínské firmy Bochemie také Vojenský stavební úřad v Olomouci. Lidé z Vlachovic proti projektu sepsali už dříve petici, báli se vlivu na životní prostředí či případné havárie. Nenadchly je ani sliby o desítkách nových pracovních míst. Teď se začínají pomalu smiřovat

Rozhodnutí je ale jasné. „V pátek 13.5.2011 vydal Stavební úřad MO (pracoviště Olomouc) stavební povolení pro stavbu Recyklace expirovaného raketového paliva v objektu MZ Bohuslavice nad Vláří,“ uvedl Jiří Štábl z tiskové služby Ministerstva obrany České republiky.

Bochemie chce do projektu investovat sto milionů korun, část peněz získá z evropských fondů. Moderní zařízení má recyklovat přestárlé tuhé palivo například pro pozemní raketomety GRAD, pro letecké řízené střely Sidewinder anebo protiletadlové rakety země-vzduch. Provoz by mohl být zahájen v roce 2011.

Místní ale se záměrem Bochemie nesouhlasili. Založili občanské sdružení a víc než tisíc lidí podepsalo protestní petici. Firma se je už dvakrát pokoušela přesvědčit o bezpečnosti a čistotě plánovaného provozu na informačních schůzkách, ale marně. Vesnicí se třeba šířila fáma, že vyhořelé palivo je radioaktivní. To ale firma odmítla.

Stejně jako informaci, že jde o vysoce toxický odpad. „Zpracování jakéhokoliv toxického materiálu je naprosto vyloučeno. Kladné stanovisko EIA by nikdy nemohlo být pro toxické suroviny uděleno,“ prohlásil Ladislav Kraus, generální ředitel Biochemie Group. 

Argumenty Bochemie podpořili již dříve krajští úředníci. Pokud prý Bochemie dodrží všech 25 podmínek daných krajem, obyvatelům Vlachovic žádné riziko nehrozí. Investor bude muset například monitorovat emise.

Občanské sdružení se tak pomalu začíná s plány Bochemie smiřovat. Doufají alespoň v možnost kontroly a také v to, že provoz bude plnit veškeré zákonné normy.

Ve Vlachovicích se má recyklovat vojenský materiál
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod