Nad trestem pro řidiče zabijáka visí otazníky

Jihlava – Rozdílný pohled na řidiče, který zavinil smrt na silnici, mají soudci v Jihlavě. Zatímco u okresního soudu navrhli muži odebrat řidičský průkaz, u pobočky toho krajského mu ho zase vrátili a viník tak bez problémů řídí dál. Rozdílné názory soudců teď posuzuje ministr spravedlnosti a také Nejvyšší soud.

Na silnici z Nové Říše do Telče přišel před rokem Marek Hrůza o svou 15letou dceru. Jela na kole po přehledném úseku. Rychle jedoucí auto, které řídil 26letý Martin T. z Telče, ji srazilo. Dívka byla na místě mrtvá. Soudce Vladimír Sova označil řidiče za hlavního viníka tragédie, a proto ho odsoudil na 15 měsíců odnětí svobody se zkušební dobou dva a půl roku a udělil mu zákaz řízení na 4 roky.

Krajský soud ale po odvolání viníkovi trest snížil na dva roky podmíněně a řidičák mu vrátil. „Obecně není nic výjimečného, když krajský soud rozhodne jinak než okresní. Je to jeho právo,“ říká předseda soudcovské unie Tomáš Lichovník. Jenže podle soudce Sovy je potřeba, aby názory soudců někdo sjednotil. Proto podal stížnost pro porušení zákona.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková potvrdila, že ministr se stížností zabývá. Rozhodnutí je na Nejvyšším soudu. Ten musí stanovit pravidla, jak v takových případech budou soudci postupovat. Na rozsudku pro viníka tragické nehody z Telče se ale už nic nezmění.