Do Národního divadla Brno míří kontrola, možná ne poslední

Brno - O řediteli Národního divadla Brno Danielu Dvořákovi se opět mluví podobně jako před pěti lety. Tehdy byl kvůli ministerskému auditu ze dne na den odejit z funkce ředitele Zlaté kapličky. Tentokrát jeho schopnost hospodařit s penězi zpochybnil dnes již bývalý ekonomický náměstek brněnského divadla René Adámek ve zprávě, která měla být původně určena jen dozorčí radě. Dnes řekl, že ji zveřejnil proto, že se nechtěl podřídit svému šéfovi, jenž ji chtěl pro komisi „udělat hezčí“. Její závěry jsou tristní a zjednušeně řečeno hovoří o tom, jak se v Národním divadle nehospodárně zachází s penězi. Ztrátu přitom vyčíslil na tři miliony měsíčně. Ředitel Daniel Dvořák dnes ČT řekl, že je to celé nesmysl a na podobnou zprávu „proti jeho osobě“ si pamatuje z roku 2006, kdy byl kvůli nesrovnalostem v hospodaření odvolán z hodiny na hodinu z funkce ředitele Národního divadla v Praze.

„Čísla, která pan Adámek zveřejnil, i když jsou v nich chyby, jsou relativně v pořádku. Co ale v pořádku není, je způsob, jakým je interpretuje. Zcela totiž realitu zkreslují,“ prohlásil dnes Daniel Dvořák, ředitel Národního divadla Brno.
Co tedy závěry zprávy říkají? Například to, že hospodářský výsledek instituce byl již několik let kladný jen díky tomu, že se čerpaly peníze z takzvaného rezervního fondu. Většina představení je ztrátová, a co víc, penězi se prý v divadle přímo mrhá.

„Jen pět z 16 představení, která měla premiéru v roce 2010, jsou představení přinášející kladný hospodářský výsledek. Všechny ostatní inscenace jsou ve ztrátě přes čtyři miliony korun,“ uvedl Adámek. Ředitel Dvořák ale na to reaguje se slovy, že Adámek divadlu příliš nerozumí. „Jinak by přece musel vědět, že je to tím, že se představení zaplatí z repríz v dalších letech. Divadlo není firma, která pracuje pro každoroční zisk,“ prohlásil dnes Dvořák.

Adámek však upozornil také na fakt, o kterém se šušká po Brně již několik let. A to je problematická návštěvnost divadla v poměru k počtu skutečně prodaných vstupenek. Návštěvnost „národního“ je přitom jedním z důležitých argumentů primátora města, když se musí hádat s divadelními kritiky třeba o uvedení Landova Zlatého draka. Návštěvnost je totiž podle Adámka vyšší jen na první pohled. Ve skutečnosti je většina návštěvníků ti, kteří mají vstupenky zadarmo či slevu do výše 50 procent nebo cenou 80 korun za jednu vstupenku. Množství lístků je také rozdáno zdarma v podobě čestných vstupenek a zadarmo se dávají i vstupenky v rámci nevýhodných barterů. „Rozhodně v tomto případě neobstojí zdůvodnění, že pokud nechodí diváci do divadla, tak raději rozdáme vstupenky výměnou za reklamu nebo zapůjčení auta,“ napsal ve své zprávě Adámek.

I na to má však ředitel Dvořák své argumenty. „Lepší než neprodaná vstupenka je pro nás vstupenka prodaná se slevou. To musíme udělat zhruba u dvaceti procent z nich. Národní divadlo má složité poslání a to, že máme návštěvnost mezi 75 až 80 procenty, je prostě dobrý výsledek. Pan Adámek navíc zapomněl, že máme klasický způsob slev abonmá, prodáváme se slevou karty Věrného diváka a pak máme i jednorázové akce včetně zvacích protokolů. Ty jediné jsou samozřejmě problematické v rámci všech příspěvkových organizací v Brně,“ vysvětlil Dvořák.

Jenže Adámek se pustil i do dalších „rizik“, která ovlivňují hospodářský výsledek, a to je například nevýhodný pronájem divadla Reduta divadelní společnosti Frída Martina Trnavského. Podle jeho zprávy zaplatí šestkrát menší nájem než kdokoliv jiný. A také na starý známý problém, kvůli němuž dolehla kritika na Daniela Dvořáka už v pražském Národním divadle. Ředitel byl totiž nejen ředitelem instituce, ale také autorem scénografie u 10 procent představení, což v době jeho odchodu z Prahy představovalo scénografii u všech operních kusů ve Zlaté kapličce. Autorské honoráře, které si tak ředitel vyplácel a dnes opět vyplácí v Brně sám sobě, jsou přitom mnohonásobně vyšší, než je plat v ředitelském křesle příspěvkové organizace. Pohybují se v řádech od desítek do stovek tisíc.

Daniel Dvořák je však přesvědčen, že v tom není žádný problém, a trvá na tom, že i před pěti lety, kdy byl z hodiny na hodinu odvolán z funkce ředitele Národního divadla, šlo jen o to, jak ho dostat ze židle. „Kontrola z finančního úřadu tehdy nic nezjistila. A tehdejší ministr Martin Štěpánek mě vyhodil na základě výsledků auditu, který ale potom ani nezveřejnil,“ dodal Dvořák. Národní divadlo však po dobu ředitelování Daniela Dvořáka podle zmíněného auditu opakovaně porušovalo zákon o účetnictví, stavební zákon a nehospodárně nakládalo se státními penězi.

Dvořák si přesto stojí za svým. Hospodaření má brněnské divadlo v pořádku. A jediné, co ho v současné době trápí, jsou úsporná opatření. „Jsem přesvědčen, že kdyby se kdokoliv dnes podíval na hospodaření v jiné obdobné instituci, jakou je Národní divadlo Brno, divil by se, jak jsme na tom dobře,“ dodal Dvořák a zpochybnil Adámkovu kompetentnost. V divadle byl prý nový. A nechápe, jak mohl za tak krátkou dobu zvádnout udělat korektní audit, který se za normálních okolností dělá v týmu několika lidí půl roku.

Adámek sám říká, že jako auditor pracoval několik let a divadlo má rád, protože jej sám léta amatérsky hrál. A teď to „národní“ po třech měsících v funkci náměstka dobrovolně opustil. „Chci jen, aby se v Národním divadle nemrhalo penězi. A proto jsem vyzval několik kompetentních orgánů, aby tam vyslali auditory z externí firmy. V té instituci se lidé bojí mluvit. Já byl už třetí ekonomický náměstek během dvou let, nikdo nedbal jejich doporučení. A to o něčem vypovídá,“ dodal Adámek.

Jisté je, že zveřejněná informace donutila magistrát vyslat do divadla kontrolu. „A pokud najde nějaké nesrovnalosti, necháme udělat externí audit,“ uvedla náměstkyně primátora odpovědná za oblast kultury Jana Bohuňovská (ODS).

  • Mahenovo divadlo v Brně zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/599/59812.jpg
  • Mahenovo divadlo zdroj: Národní divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2202/220163.jpg
  • Janáčkovo divadlo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77250.jpg
  • Korespondence V+W zdroj: Nová scéna ND http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2299/229835.jpg