Po letech sporů s Prostějovem nedostanou Držovice ani korunu

Prostějov - Po pěti letech od rozdělení Držovic a Prostějova padl první rozsudek ve sporu o společný majetek. Soudkyně Dana Malechová zamítla požadavek Držovic na vyplacení asi 9 milionů, které jim měl dlužit Prostějov poté, kdy se Držovice v roce 2006 od města odtrhly. Ještě v lednu se přitom zdálo, že majetkové vypořádání bude brzy u konce. Prostějov uznal, že Držovicím dluží za společný majetek 3 miliony korun. Držovice ale na základě vlastního znaleckého posudku požadovaly více než trojnásobek této částky. Držovice teď musí navíc zaplatit soudní výlohy ve výši 170 tisíc korun.

Držovice se s rozhodnutím okresního soudu nehodlají smířit. Podle právní zástupkyně není vyloučené, že se odvolají až k Ústavnímu soudu. O dalším postupu budou muset rozhodnout držovičtí zastupitelé.

„Soudní znalci obou úřadů se nakonec shodli na částce necelých tří milionů korun za první pololetí roku 2006. Držovice ale stále po Prostějovu požadují dalších pět a půl milionu, které si vypočítali ze sdílených daní,“ uvedla v lednu starostka Prostějova Ivana Hemerková (ODS).

Držovice a Prostějov se proti sobě u soudu poprvé postavily loni v srpnu. Obec se současnými dvanácti sty obyvateli od Prostějova odešla v polovině roku 2006, vyrovnání ale počítalo s odtržením až na jeho konci. Držovice tvrdí, že Prostějov byl v polovině roku o 30 milionů korun bohatší než na konci roku, a tak by chtěly, aby se jejich věno počítalo z vyšší částky.

„V době, kdy se Držovice odtrhly, ještě nehospodařily samostatně. Prostějov jim ještě dlouho vedl účetnictví, staral se o osvětlení a údržbu veřejných prostranství, zajišťoval fungování mateřské školky a tak dále,“ vypočetla starostka Prostějova Ivana Hemerková (ODS). K definitivnímu předání majetku navíc došlo až v únoru následujícího roku. Z tohoto pohledu se Prostějov domnívá, že vypořádání ve výši tří milionů je dostačující.

„Požadujeme, aby nám Prostějov předložil, jaké měl s obcí Držovice v druhé polovině roku 2006 ještě výdaje. Ty jsme samozřejmě připraveni odečíst z našeho nároku,“ tvrdí advokátka Držovic Jana Zwyrtek Hamplová.

Mimosoudní dohoda nebyla možná

Znalci obou stran se shodli na částce tři miliony. Prostějov však Držovicím vzkázal, že dlužnou částku nevyplatí, dokud obec nestáhne druhou část žaloby. Držovice však ustoupit nehodlaly - mimosoudní dohoda proto nebyla možná.

Prostějov v lednu poprvé uznal, že dal Držovicím méně, než měl

Držovice si nechaly posudek vypracovat kvůli stanovisku prostějovského okresní soudu, který označil jejich žalobu za neúplnou a neurčitou. Prostějov se začal bránit a nechal si zpracovat posudek také. Zastupitelé Prostějova v něm poprvé uznali, že při dělení majetku odtržené Držovice ošidili o necelé tři miliony korun. V posudcích obou úřadů ale padly odlišné závěry. Držovičtí stále trvaly na částce 9,5 milionů.