Na jih Moravy se stěhují živočichové ze subtropů

Brno - Tropický pavouk, alpský netopýr nebo šakal – zvířata, na která za chvíli nebude obtížné narazit ani v České republice. Z jižních i severních zemí se k nám stěhují nové druhy živočichů. A naopak – zvěř, která na tuzemských loukách, pastvinách a v lesích byla ještě donedávna zcela běžná, začíná migrovat do sousedních zemí.

Na konci dubna objevil zoolog Tomáš Bartonička ve stěně hranické propasti létavce stěhovavého. V místě, kde sídlí kolonie netopýra velkého, nikdo okřídleného savce, který k nám přiletěl pravděpodobně ze Slovenska, nečekal. Za posledních deset let odhalili vědci podobným způsobem výskyt třech nových druhů netopýrů – kromě létavce také netopýra Savia, který žije v severní Africe a v podhůří Alp a netopýra jižního.

Stejně tak se na jižní Moravě začínají objevovat také pro zdejší prostředí neobvyklí obratlovci či exotičtí pavouci. Například studenti Masarykovy univerzity našli ve fakultním skleníku krátkochvosta. Tento malý sedmimilimetrový pavouk pochází ze střední Ameriky. „Tropičtí pavouci se k nám začínají stěhovat v důsledku zvýšeného obchodu mezi tropickými krajinami a naší zemí. Krátkochvost se sem pravděpodobně dovezl s nějakými kytkami nebo půdou s tropickými rostlinami,“ vysvětlil arachnolog Stano Pekár z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty v Brně.

Příčin migrace ale existuje více. Velký význam má i globální oteplování. „V prostředí, které vytváří člověk, je potravně velice výhodné. Kolem našich obydlí se vyskytuje spousta odpadků,“ vysvětlil zoolog Jiří Gaisler další z faktorů.

Vydáno pod