Z hroznů vinaři vyrábějí nejen víno. V módě jsou bio mošty, oleje i džemy

Brno - Věhlas moravských vín rok co rok vzrůstá. Vinaři například z Rakouska jsou však před Moraváky stále o krok napřed - kromě vinného moku se tam snad každé vinařství může pochlubit také originálním produktem z hroznů či vína podle vlastní receptury. Někde ze zrnek vinné révy vyrábějí olej, jinde z hroznové mouky pečou chléb. Specialitou je také hroznový džem, bio mošt nebo kompost ze slupek. Mnozí tuzemští vinaři se už nechali inspirovat.

Milada Válková z Nosislavi před lety navštívila vinařskou oblast Okanagan
v Kanadě. Zaujalo ji, že každé tamní vinařství vyrábí kromě vína také vlastní specialitu. V jednom z nich si koupila sladké želé vyrobené z hroznových bobulí - zachutnalo jí natolik, že jej doma zkusila vyrobit sama.

„Říkám tomu hroznové želé, protože to není z vína, ale z hroznů. Není alkoholické a dá se použít jako marmeláda na pečivo, na dezerty, do zmrzliny, ale i v teplé kuchyni,“ popsala svoji specialitu. Želé vyrábí už pět let. „Vařím ho většinou v období vinobraní, když na to mám chvilku čas. Do léta, tedy přes hlavní turistickou sezonu, je už ale vždycky pryč,“ řekla vinařka.

Milada Válková o výrobě hroznového želé (zdroj: ČT24)

Ročně vyrobí asi 400 sklenic hroznového želé z různých odrůd. Využívá je hlavně pro vlastní potřebu, prezentaci rodinného vinařství či jako pozornost pro zákazníky. „Zákazníkům želé chutná. Říkali nám, že je výborné i k vínu, například k růžovému nebo těm sladším, dezertním,“ pochlubila se. O želé Milady Válkové mají zájem i vinotéky, o rozšíření jeho výroby však vinařka neuvažuje. „Čím menší množství najednou vaříte, tím je lepší - zachová si tak více vůně a chuti,“ dodala s úsměvem.

V módě jsou bio mošty

Miloš Michlovský z Rakvic chce od příští sezóny nabízet zase nealkoholické vinné mošty. „Bio mošty z hroznů vyrábíme už několik let. Teď jsme začali přemýšlet také o výrobě nízkoalkoholických produktů a šťáv z vína bez alkoholu,“ řekl vinař. Jejich výroba probíhá pomocí dealkoholizace vín různých odrůd.

Škálu produktů je podle Miloše Michlovského potřeba neustále rozšiřovat. „Vinná réva nám to umožňuje,“ tvrdí. Zůstat však chce zatím jen u tekutých výrobků. „O džemech zatím neuvažujeme. Myslím si, že víno je tekuté, víno se pije - když už máme sklo, tak ať nezůstane prázdné,“ pozvedl sklenici.

Naše vinaře má „nakopnout“ spolupráce s Rakouskem

Moravští vinaři kvůli produktům, jež je možné z hroznů a vína vyrábět, chtějí navázat spolupráci s rakouskými kolegy. „Nápad na tento projekt vznikl, když jsem měl možnost zúčastnit se výletu k rakouským vinařům. Ve vinařství nám k vínu dávali ochutnat třeba pečivo, které upekli z mouky z hroznových zrníček,“ vzpomínal projektový manažer Národního vinařského centra Petr Gondáš. „Možnost ochutnat společně s vínem také další originální výrobky mi přišla úžasná,“ dodal.

Jak si tuto spolupráci představuje? Skupina moravských vinařů navštíví kolegy v Rakousku, kteří jim své výrobky představí, a naopak rakouští vinaři pak na oplátku navštíví je, aby si navzájem předávali nápady a rady. Projekt existuje zatím jen na papíře. „Čekáme na rozhodnutí Regionální rady jižní Moravy, zda jej schválí k financování,“ uvedl Gondáš. Jeho start očekává nejdříve letos v prosinci.

  • Hroznové želé Milady Válkové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2561/256046.jpg
  • Miloš Michlovský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2561/256045.jpg