Palackého náměstí v Ivančicích je během Slavností chřestu uzavřené dopravě a jeho plochu rok co rok kompletně zaplní stánky a kolotoče. O to větší překvapení na návštěvníky čeká, když mezi plejádou levného oblečení, stánků s pivem a párky v rohlíku, kýčovitých hrnků nenaleznou žádné chřestové pochoutky. Situaci vysvětlují informační pracovníci, kteří všechny nedočkavce posílají do „degustační zóny“ v prostoru za kostelem.




NO COMMENT: Slavnosti chřestu 2011
Ivančický chřest „otestoval“ redaktor ČT Adam Faik
Po zaplacení vstupného sedmdesáti korun jsem dostal pásku na zápěstí a v igelitce navíc Průvodce slavnostmi, degustační příbor, konzumné ve výši 30 korun, recepty zúčastněných restaurací, prezentační materiály, vstup do expozic Vladimíra Menšíka a Alfonse Muchy či na projekce v kině, hudební koncerty na nádvoří radnice a divadelní představení na nádvoří mlýna. Za zmínku stojí speciální ivančická měna, která je pro nákup chřestových specialit vyčleněna. Obchodníkům a restauracím to prý usnadní prodej.
Stoupl jsem si do fronty na ochutnávky. Muž za mnou prý kvůli chřestovým slavnostem dojel až z Kobylí. „Chřest si doma připravujeme pravidelně se ženou, tak jsme chtěli porovnat, jestli to děláme dobře. Chřest chutná stejně, ale tady umí lépe připravit všechny ty omáčky a věci okolo,“ vysvětlil mi František Hrabal.
Jeho slova mě navnadila - objednal jsem si vařený chřest zabalený do pražské šunky s dresinkem. Cena pokrmu však byla vyšší nežli přidělené „konzumné“, tedy tři ivančické tolary. Musel jsem se proto odplížit zpátky a zakoupit další. Dvakrát delšího čekání jsem ale nelitoval. Chřest byl dokonale křupavý, šunka jemná a dresink obě chuti výborně doplnil.
Připravit vynikající chřest není jen tak
Proč chřest netěší v České republice takové oblibě jako třeba v Německu nebo Rakousku? „Chřest může být připraven na milion způsobů. Bohužel v Česku na to nejsme zvyklí. Zákaznici jej totiž nevnímají jako královskou zeleninu, kterou ve skutečnosti je. Je to možná i proto, že se lidem zdá, že je chřest velmi drahý a nedostane se jim za to patřičného zážitku,“ řekl gastrospecialista Stanislav Zukal.
O historii chřestu v Ivančicích
Podle webu informačního centra obce dovezl první sazenice do Ivančic v roce 1829 místní lékárník a radní Anton Worell. Jeho chřestovnictví pracovalo úspěšně téměř 90 let. Ivančický chřest pak město a jeho obyvatele proslavil v celém Rakousku-Uhersku i Evropě. „Ivančický špargl“ byl údajně kdysi v Evropě známější než plzeňské pivo. Chřest se dnes ale ve větším množství v Ivančicích nepěstuje, většinu chřestu dovezli organizátoři akce ze Slovenska.
Aby byl chřest opravdu prvotřídní, musí splňovat několik kritérií od samotného pěstování až po finální úpravu. Kde si s ním poradí nejlépe, je možné porovnat v několika restauracích na Ivančicku, Brněnsku i přímo v Brně, které chřest do svých menu v době jeho sezóny v rámci tohoto projektu zařadily.
V degustační zóně bylo kromě chřestu připraveno i dalších třicet stánků, které nabízí především regionální potraviny jako medovinu, trdelníky, uzeniny, ryby, speciální piva a mnoho dalšího. Prostor mlýnu potom obsadily řemeslné trhy.
Milovníci chřestu si v Ivančicích přijdou na své, rozšíří své znalosti, budou moci nakoupit literaturu s nepřeberným množstvím receptů. Nebo podiskutovat s odborníky. Ostatní návštěvníci a laici jako třeba já si z města mohou každý rok odvézt prvotřídní kvalitu této „královské plodiny“, které se pokaždé prodají až čtyři tuny, a také spoustu nápadů a zajímavých receptů.

- Slavnosti chřestu 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256522.jpg
- slavnosti chřestu 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256526.jpg
- Slavnosti chřestu 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256524.jpg
- Gastro expert Stanislav Zukal autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256528.jpg