Ivančice zavoněly po „šparglu“

Ivančice - Přestože má pěstování chřestu v České republice dlouhou tradici, o  možnostech jeho přípravy nemá spousta lidí ani potuchy. O obnovení tradice pěstování této rostliny se proto snaží v Ivančicích, které byly právě díky chřestu kdysi proslaveny v celé Evropě. Město na dva dny ožilo už 17. ročníkem chřestových slavností. Kromě nákupu této speciality, získání nejrůznějších receptů mohli návštěvníci ochutnat téměř dvě destíky specialit od mistrů kuchařů včetně desertů.

Palackého náměstí v Ivančicích je během Slavností chřestu uzavřené dopravě a jeho plochu rok co rok kompletně zaplní  stánky a kolotoče. O to větší překvapení na návštěvníky čeká, když mezi plejádou levného oblečení, stánků s pivem a párky v rohlíku, kýčovitých hrnků nenaleznou žádné chřestové pochoutky. Situaci vysvětlují informační pracovníci, kteří všechny nedočkavce posílají do „degustační zóny“ v prostoru za kostelem.

NO COMMENT: Slavnosti chřestu 2011 (zdroj: ČT24)

Ivančický chřest „otestoval“ redaktor ČT Adam Faik

Po zaplacení vstupného sedmdesáti korun jsem dostal pásku na zápěstí a v igelitce navíc Průvodce slavnostmi, degustační příbor, konzumné ve výši 30 korun, recepty zúčastněných restaurací, prezentační materiály, vstup do expozic Vladimíra Menšíka a Alfonse Muchy či na projekce v kině, hudební koncerty na nádvoří radnice a divadelní představení na nádvoří mlýna. Za zmínku stojí speciální ivančická měna, která je pro nákup chřestových specialit vyčleněna. Obchodníkům a restauracím to prý usnadní prodej.

Stoupl jsem si do fronty na ochutnávky. Muž za mnou prý kvůli chřestovým slavnostem dojel až z Kobylí. „Chřest si doma připravujeme pravidelně se ženou, tak jsme chtěli porovnat, jestli to děláme dobře. Chřest chutná stejně, ale tady umí lépe připravit všechny ty omáčky a věci okolo,“ vysvětlil mi František Hrabal.

Jeho slova mě navnadila - objednal jsem si vařený chřest zabalený do pražské šunky s dresinkem. Cena pokrmu však byla vyšší nežli přidělené „konzumné“, tedy tři ivančické tolary. Musel jsem se proto odplížit zpátky a zakoupit další. Dvakrát delšího čekání jsem ale nelitoval. Chřest byl dokonale křupavý, šunka jemná a dresink obě chuti výborně doplnil.

Připravit vynikající chřest není jen tak

Proč chřest netěší v České republice takové oblibě jako třeba v Německu nebo Rakousku? „Chřest může být připraven na milion způsobů. Bohužel v Česku na to nejsme zvyklí. Zákaznici jej totiž nevnímají jako královskou zeleninu, kterou ve skutečnosti je. Je to možná i proto, že se lidem zdá, že je chřest velmi drahý a nedostane se jim za to patřičného zážitku,“ řekl gastrospecialista Stanislav Zukal.

O historii chřestu v Ivančicích

Podle webu informačního centra obce dovezl první sazenice do Ivančic v roce 1829 místní lékárník a radní Anton Worell. Jeho chřestovnictví pracovalo úspěšně téměř 90 let. Ivančický chřest pak město a jeho obyvatele proslavil v celém Rakousku-Uhersku i Evropě. „Ivančický špargl“ byl údajně kdysi v Evropě známější než plzeňské pivo. Chřest se dnes ale ve větším množství v Ivančicích nepěstuje, většinu chřestu dovezli organizátoři akce ze Slovenska.

Aby byl chřest opravdu prvotřídní, musí splňovat několik kritérií od samotného pěstování až po finální úpravu. Kde si s ním poradí nejlépe, je možné porovnat v několika restauracích na Ivančicku, Brněnsku i přímo v Brně, které chřest do svých menu v době jeho sezóny v rámci tohoto projektu zařadily.

V degustační zóně bylo kromě chřestu připraveno i dalších třicet stánků, které nabízí především regionální potraviny jako medovinu, trdelníky, uzeniny, ryby, speciální piva a mnoho dalšího. Prostor mlýnu potom obsadily řemeslné trhy.

Milovníci chřestu si v Ivančicích přijdou na své, rozšíří své znalosti, budou moci nakoupit literaturu s nepřeberným množstvím receptů. Nebo podiskutovat s odborníky. Ostatní návštěvníci a laici jako třeba já si z města mohou každý rok odvézt prvotřídní kvalitu této „královské plodiny“, které se pokaždé prodají až čtyři tuny, a také spoustu nápadů a zajímavých receptů.

  • Slavnosti chřestu 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256522.jpg
  • slavnosti chřestu 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256526.jpg
  • Slavnosti chřestu 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256524.jpg
  • Gastro expert Stanislav Zukal autor: ČT24, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256528.jpg